Rasvunute Covid-19 haiglaravi vajadust on ühe meetodiga võimalik poole võrra vähendada (1)

PM Tervis
Copy
Rasvumine on haiguste oluline riskitegur.
Rasvumine on haiguste oluline riskitegur. Foto: Shutterstock

JAMA Surgery raporti kohaselt võib kaalulangetamise operatsioon vähendada raske Covid-19 riski isegi siis, kui inimene on pärast kaalu langetamist endiselt rasvunud, vahendab Reuters.

Teadlased uurisid 20 212 rasvunud täiskasvanut, sealhulgas 5053 inimest, kes olid enne pandeemiat läbinud bariaatrilise operatsiooni ja kaotanud selle tagajärjel olulisel määral kaalu. Keskmiselt kaalusid kirurgiarühma kuuluvad inimesed, kes olid endiselt tehniliselt rasvunud, umbes 20 kilo vähem kui uuringus osalejad, kes ei olnud operatsiooni läbinud.

Kuigi kahes rühmas oli SARS-CoV-2 nakatumise määr ligikaudu üheksa protsenti, oli eelnevalt kaalulangusoperatsiooni läbinud nakatunud patsientidel 49 protsenti väiksem risk haiglaraviks, 63 protsenti väiksem risk täiendava hapniku järele ja 60 protsenti madalam risk kriitiliselt haigestuda ja surra võrreldes kaalukirurgiat mitte läbinud rühmaga. Rasvumine on teadaolevalt Covid-19 riskitegur.

Tulemused «toetavad rasvumise tervisemõjude pöörduvust» Covid-19 patsientide puhul, ütles uuringu kaasautor dr Steven Nissen avalduses. «See uuring viitab sellele, et rõhk kaalukaotusele kui rahvatervise strateegiale võib parandada tulemusi Covid-19 pandeemia ajal... See on väga oluline järeldus, arvestades, et 40 protsenti ameeriklastest on rasvunud.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles