Arvatust levinum parasiit võib vähendada kopsumahtu

PM Tervis
Copy
Astma on krooniline hingamisteede haigus, mida iseloomustab õhupuudus ja hingeldus.
Astma on krooniline hingamisteede haigus, mida iseloomustab õhupuudus ja hingeldus. Foto: Shutterstock

Lääne- ja Põhja-Euroopas pigem eksikülaliseks peetud sooleparasiit Ascaris lumbricoides on levinud arvatust laiemalt ning võib vähendada märgatavalt Eesti, Norra ja Taani noormeeste kopsumahtu, vahendab Novaator.

Maailmas tervikuna, eeskätt troopika ja lähistroopika riikides on inimese ümaruss üks edukamaid parasiite ja hinnanguliselt nakatub sellega igal aastal ligikaudu miljard inimest. 

Uues töös uuris Nils Oskar Jõgi Bergeni ülikooli kliinilise meditsiini instituudist koos oma kolleegidega 671 Eesti, Norra ja Taani uurimisaluse näitel, kui paljud on solkmega kokku puutunud ning kas nakkus jättis nende hingamiselundkonnale püsivama jälje. 

Töörühm leidis, et Ascaris hakkab eeskätt meeste tervisele. Keskmiselt vähendas see nende kopsumahtu 250 milliliitri jagu. «Madalam kopsumaht meeste seas oli võrreldav oma suuruselt aktiivse suitsetamisega. Kuna uuring ei keskendunud suitsetamise ja kopsumahu vahelistele seostele, siis täpseid paralleele, mitme pakk-aastaga on võrdne solkmega kokku puutumisega, me siiski tõmmata ei saa,» sõnas Jõgi. 

Ühtlasi seostus kokkupuude Ascaris'ega ligi kuus korda kõrgema riskiga haigestuda astmasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles