Kui kõhukinnisus kimbutab

, ajakirjanik
Copy
Foto: Foto Arnie Watkins, Pexels
  • Mõned kodused nipid kõhukinnisusega toimetulemiseks

Palju inimesi kannatab kõhukinnisuse all. Osa inimesi võtab seetõttu salamisi lahtisteid, viies kogu probleemi aga hoopiski halvemasse oravarattasse.

Kõhukinnisusest räägivad arstid siis, kui normaalne sooletühjendamine toimub harvem kui kolmepäevaste vaheaegadega. Sellisel puhul võib tualetiskäimine üsnagi valulik olla, sest väljaheide on kõva ja kuiv. Sageli jääb ka ebameeldiv tunne, et soolikas ei tühjenenud päris täielikult.

Kroonilise kõhukinnisuse kõige sagedasem põhjus on rasvarikas ja kiudainevaene toitumine. Siia lisandub enamasti ka liikumisvaegus, ülekaalulisus, vähene vedelikutarbimine ja ebaõige lahtistite kasutamine. Rolli mängivad ka psüühilised tegurid.

Lühiajaline kõhukinnisus võib olla tingitud harjumatust menüüst võõral maal, see möödub tavaliselt paari päeva pärast, või näiteks valuvaigistite tarvitamisest. Kui kõhukinnisus koduste vahendite (mahlad, taimeteed, lahtistavad puuviljad) abil ei möödu, tuleb kindlasti arsti poole pöörduda.

Koduseid nippe kõhukinnisusega toimetulekuks

Kodustest vahenditest on paljusid aidanud linaseemnekuur. Segage kolme nädala jooksul igal hommikul ja õhtul 2 sl jämedalt jahvatatud linaseemneid sama hulga (1:1) värske puuviljaga, näiteks õunapüreega. Selle kuuriga samal ajal segage supilusikatäis purustatud linaseemneid ka hommikutoidu, näiteks müsli sisse. Jooge rohkesti puuviljateed või gaseerimata mineraalvett, et seemnete lahtistav omadus seedetraktis mõjule pääseks.

Hapukapsas sisaldab tublisti kiudaineid ja vitamiine, aga ka piimhappeid ja piimhappebaktereid, mis tervele seedefloorale on väga olulised. Kõige paremini mõjub hapukapsas, kui seda süüa hommikul paar-kolm näputäit toorelt ja toasoojalt.

Hapupiimasaadused, nagu vadak, keefir ja «elusad» jogurtid on suurepärased terve seedesüsteemi ülesehitajad. Seejuures väldivad nad soolestikus käärimis- ja roiskumisprotsesse. Iga päev neid tarvitades hoiate oma seedetrakti normaalses tegevuses.

Kuivatatud ploomid ja viigimarjad on head kõhulahtistid. Pistke igal õhtul 3-5 kuivatatud ploomi ja 1 kuivatatud viigimari toasooja vette pehmenema. Järgmisel hommikul jooge tühja kõhuga esmalt ära puuviljade leotusvesi ja seejärel sööge põhjalikult närides ära puuviljad. Ka värsked ploomid ja viigimarjad on lahtistava toimega.

Allikas: Terviselehe arhiiv

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles