Rumeenia karmistas koroonameetmeid (1)

PM Tervis
Copy
Koroonatest.
Koroonatest. Foto: Kristjan Teedema

Rumeenias hakkasid laupäevast kehtima karmimad koroonameetmed, millega võimud loodavad tervishoiusüsteemi ülekoormatuse kartuses nakatumiste arvu vähendada.

Detsembri keskel registreeriti Rumeenias alla tuhande Covid-19 nakatumise ööpäevas, kuid viimase nädala jooksul on tuvastatud umbes 6000 nakatumist ööpäevas. See on suurim arv novembri lõpust alates, mil nakatumine pärast neljandat viiruselainet langema hakkas.

Talviste pühade ajal naasevad sajad tuhanded välismaal, peamiselt lääneriikides elavad rumeenlased kodumaale, mis tekitas mure ka kiiresti leviva omikronvariandi osas. Rumeenias on seni kinnitust leidnud 300 omikrontüvega nakatumist.

Tervishoiuminister Alexandru Rafila ütles reedesel pressikonverentsil, et Rumeenia on «juba viiendas pandeemialaines» ning omikron muutub varsti ilmselt valdavaks viirusetüveks.

«Praegu toimub sporaadiline (omikroniga) nakatumine,» ütles ta. «Kuid on väga võimalik, et järgnevatel päevadel ja nädalatel näeme selle viirusevariandi põhjustatud puhangut.»

Laupäevast kehtima hakanud uued meetmed muudavad maskikandmise kohustuslikuks nii õues kui ka avalikes siseruumides ning riidest maskid on keelatud. Masikreeglite rikkumine võib kaasa tuua kopsaka, kuni 500-eurose rahatrahvi.

Baarid ja restoranid võivad olla avatud kuni kella 22.00-ni ning 30-50 protsendilise täituvusega, sõltuvalt piirkonna nakkuskordajast. Sisenemiseks on vaja koroonapassi. Sama kehtib ka spordisündmuste ja spordisaalide ning kinode kohta. Samas vähendati karantiini- ja isolatsiooniperioode.

Arsti ja tervishoiustatistiku Octavian Jurma sõnul on uued pandeemiameetmed «suuremalt osalt kosmeetilised» ning ta võrdles neid «vähipatsiendile aspiriini andmisega».

«Need meetmed polnud mõeldud pandeemia piiramiseks, vaid loomaks illusiooni, et tehakse midagi rohkemat, kui deltavariandi viiruselaine ajal,» ütles Jurma Associated Pressile. «Rumeenias on ootamas täiuslik torm... näeme rekordarvu haiglaravi vajavaid patsiente, intensiivravi pantsiente ja surmasid.»

Oktoobris ja novembris tuvastati Rumeenias rekordilised Covid-19 nakkuste ja surmajuhtude arvud ning korra isegi kogu maailma kõrgeim surmade arv. Riigi vananev tervishoiusüsteem oli üle koormatud.

Rumeenias elab 19,5 miljonit inimest ning täielikult on vaktsineeritud vaid 40 protsenti elanikest, millega ollakse Euroopa Liidus eelviimasel positsioonil.

Eksperdid süüdistavad madalas vaktsineerituse tasemes laialt levinud valeinfot, usaldamatust võimude vastu ning vähetõhusat vaktsineerimiskampaaniat.

«Ma pole enam kindel, et pandeemia oleks Rumeenias hallatav, sest vaktsiinivastased on selgelt võitnud «südametunnistuse ja mõistuse» sõja,» ütles Jurma.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles