Hambapastas sisalduv triklosaan võib põhjustada soolepõletikku

PM Tervis
Copy
Triklosaani leidub hambapastas, kosmeetikatoodetes ja pesupulbrites.
Triklosaani leidub hambapastas, kosmeetikatoodetes ja pesupulbrites. Foto: Shutterstock

Hiirtega tehtud uuring näitab, et antimikroobne aine nimega triklosaan, mida leidub hambapastas, mänguasjades ja pesupulbris, võib põhjustada soolepõletikku. 

Põhja-Carolina, Massachusettsi ja Hongkongi ülikoolide rahvusvaheline teadlaste meeskond leidis bakterid ja spetsiifilised ensüümid, mis soodustavad triklosaani kahjulikku mõju, edastab Medical Xpress

«Bakterite avastamisega saab välja töötada uusi lähenemisviise põletikuliste soolehaiguste ennetamiseks, diagnoosimiseks ja raviks,» märkis Matthew Redinbo, kes on uuringu autor ning keemia- ja mikrobioloogiaprofessor.

Varasemad uuringud on tuvastanud triklosaani toksilisust, kuid uus uuring annab põhjalikuma ülevaate soolestiku mikroskoopilises populatsioonis põhjustatud muutustest. 

Meeskond ühendas spetsiifilisi soolestiku mikroobseid ensüüme (eelkõige soolestiku mikroobide beeta-glükuronidaasi (GUS) valke) triklosaaniga ning jälgisid, mida antimikroobne aine soolestikus teeb. Saades teada, millised valgud reageerisid, kasutas meeskond mikrobioomile suunatud inhibiitorit, et blokeerida triklosaani töötlemine soolestikus. Selle protsessi blokeerimine hiirtel hoidis ära käärsoole kahjustumise ja põletikulise soolehaiguse. 

Uuringu autorid viitavad vajadusele paremini mõista keskkonnakemikaalide mõju soolestiku tervisele. 

Varem sisaldasid triklosaani antibakteriaalsed seebid, kuid 2016. aastal käskis toidu- ja ravimiamet selle kodudes ja haiglates kasutatavatest kätepesuvahenditest eemaldada, sest kardeti resistentsete bakterite teket. 

Triklosaan on aga üldlevinud aine, mida lisatakse kosmeetikatoodetesse, joogamattidesse ja spordirõivastesse, et vähendada bakteriaalset saastumist. Seda kasutatakse ka hambapastades, sest see aitab ära hoida igemepõletikku. 

Tulemused avaldati ajakirjas Nature Communications.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles