Teadlased tuvastasid toidu, mis aitab langetada kolesterooli (4)

PM Tervis
Copy
Kolesterool. Ohuks pole toidus sisalduv kolesterool, vaid et tänapäeval sisaldavad toidud suure hulga transrasvu, mis kolesteroolipügalaid jõuliselt ülespoole nügib.
Kolesterool. Ohuks pole toidus sisalduv kolesterool, vaid et tänapäeval sisaldavad toidud suure hulga transrasvu, mis kolesteroolipügalaid jõuliselt ülespoole nügib. Foto: Shutterstock

 

California ülikooli David Geffeni meditsiinikooli teadlaste meeskond on leidnud tõendeid, mis näitavad, et viinamarjade söömine võib suurendada soolestikubakterite mitmekesisust ja alandada ka kolesteroolitaset veres. Ajakirjas Nutrients avaldatud artiklis kirjeldab rühm katseid, mille käigus nad andsid vabatahtlikele nelja nädala jooksul viinamarjapulbrit.

Varasemad uuringud on näidanud, et teatud puuviljade, nagu õunad ja viinamarjad, söömine võib soodustada veresoonte tervist, kuna need sisaldavad polüfenoole, mis on antioksüdandid. Selliste puuviljade söömine alandab ka veresuhkru ja vererõhu taset. Ja mõnel juhul on näidatud, et polüfenoolide tarbimine vähendab põletikku, mis on südamehaigusi soodustav tegur. Teadlased uurisid viinamarjade söömise muid võimalikke tervisega seotud eeliseid.

Uuringusse kaasati 19 tervet täiskasvanut. Igaüks sõi nelja nädala jooksul spetsiaalset madala polüfenooli- ja kiudainesisaldusega toitu. Seejärel toitusid katsealused sama dieedi järgi, kuid lisasid sinna viinamarjapulbrit. Vabatahtlikud sõid iga päev 46 grammi pulbrit, mis võrdub kahe portsjoni viinamarjadega. Uurijad kogusid katse mõlemas etapis vabatahtlikelt väljaheite-, vere- ja uriiniproove.

Nad leidsid, et pärast neljanädalast viinamarjapulbri söömist oli kõikide vabatahtlike soolestikubakterite mitmekesisus suurenenud. Varasemad uuringud on näidanud, et soolestiku mikroobse elustiku mitmekesisuse suurenemine on tavaliselt seotud tugeva immuunsüsteemiga.

Eelkõige suurenes Akkermansia bakterite tase, millel on teadaolevalt positiivne mõju glükoositasemele ja lipiidide metabolismile. Teadlased tuvastasid ka üldise kolesteroolitaseme languse 6,1 protsendi võrra – halb kolesterool (LDL) vähenes 5,9 protsenti.

Samuti leidsid nad, et mõned steroidhapped on sapis langenud 40,9 protsenti – varasemad uuringud on näidanud, et neil on roll kolesterooli ainevahetuses.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles