Kuiva silma sündroom tekitab silmades ebamugavustunnet

Birgit Vaarandi
, Qvalitase arstikeskuse optometrist
Copy
Ekraani jälgimise mõju saab leevendada ka night light-funktsiooni kasutamisega arvutis. See muudab kuvari valguse soojemaks. 
Ekraani jälgimise mõju saab leevendada ka night light-funktsiooni kasutamisega arvutis. See muudab kuvari valguse soojemaks. Foto: INA FASSBENDER/AFP/Scanpix

Ekraanide võidukäiguga on oluliselt sagenenud ka silmade kuivus. Eelkõige on see ebamugav, vaevusi põhjustav seisund tingitud töötamisviiside muutumisest, aga ka keskküttest ja sundventilatsiooni tõttu väga kuivaks muutunud tööruumide õhust.

Sagedasem pilgutamine aitab silma paremini niisutada, ent kütteperioodil võib lisaks vaja minna ka niisutavaid silmatilku. Hästi turgutavad silmatilgad peaksid sisaldama hüaluroonhapet ja olema ilma igasuguste säilitusaineteta. Tööandja saab omalt poolt mõelda õhuniisutite paigaldamisele tööruumidesse.

Iga tunni kohta võiks silmade puhkuseks arvestada umbes kuus minutit, mille jooksul kaugusesse vaadata ja vähemalt üheks minutiks lausa silmad sulgeda.

Ekraanide emiteeritav kirgas sinine valgus väsitab silmi. Selleks et silma satuks võimalikult vähe valges valguses leiduvat sinist osa, mis võib põhjustada silmapõhja muutusi, on loodud sinise valguse kaitsega prillid. Need aitavad vähendada silmade ebamugavustunnet, mis võib kaasneda pikkade tundidega ekraani taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles