Esmakordselt õnnestus mehele siirata geneetiliselt muundatud sea süda (1)

, ajakirjanik
Copy
Dr. Bartley Griffith ja patsient David Bennett
Dr. Bartley Griffith ja patsient David Bennett Foto: Foto Tom Jemski (UMSOM Public Affairs)
  • Geneetiliselt muundatud loomade organid võivad inimesele sobida
  • Lähitulevik näitab, kas konkreetne tehnoloogia töötab

Marylandi ülikooli meditsiinikeskuses tehtud esimene omataoline siirdamine oli patsiendi jaoks ainus võimalus ellujäämiseks, sest traditsioonilise siirdamise jaoks tunnistati ta sobimatuks.

Esimese omalaadse eduka operatsiooni käigus siirdati 57-aastasele terminaalse südamehaigusega patsiendile geneetiliselt muundatud sea süda. Ajalooline operatsioon tehti Marylandi ülikooli meditsiinikeskuses (UMMC). See oli patsiendi jaoks hetkel ka ainus võimalus ellujäämiseks. Teda peeti tavapäraseks südamesiirdamiseks sobimatuks nii UMMC-s kui ka mitmes teises juhtivas siirdamiskeskuses. 

Siirdamisoperatsioon näitas, et geneetiliselt muundatud loomasüda võib toimida nagu inimese süda ning äratõukereaktsioon on välditav. Patsienti, kelleks on Marylandi elanik David Bennett, jälgitakse järgmiste päevade ja nädalate jooksul hoolikalt. Mõni päev enne operatsiooni ütles Bennett, et tema valikuteks oli kas siirdamine või surm, aga tema tahab elada ja see on tema viimane võimalus. Viimased paar kuud oli ta voodihaigena haiglas olnud ja ootab nüüd pikisilmi voodist tõusmise võimalust. 

USA Toiduainete- ja Ravimiamet FDA andis erakorralise loa operatsiooniks uusaastaööl. Erakorraline luba antakse, kui raske või eluohtliku terviseseisundiga patsiendi jaoks on ellujäämiseks ainuke võimalus kasutada eksperimentaalset meditsiinitoodet, antud juhul siis geneetiliselt muundatud sea südant. Luba anti seega lootuses päästa patsiendi elu.

"See /.../ operatsioon viib meid ühe sammu lähemale elundipuuduse kriisi lahendamisele. Lihtsalt ei ole piisavalt palju inimdoonorite südameid, et vastata potentsiaalsete retsipientide pikale nimekirjale,” ütles kirurg Bartley P. Griffith, kes siirdas patsiendile geneetiliselt muundatud sea südame. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles