Millistest toitudest saab piisavalt D-vitamiini?

PM Tervis
Copy
Tervislikult toitujatel on ka palju väiksem südamehaiguste risk ja üldine suremus.
Tervislikult toitujatel on ka palju väiksem südamehaiguste risk ja üldine suremus. Foto: Shutterstock

Mida peaks inimene tarbima, et saada piisavalt D-vitamiini, aga ka teisi vitamiine?

«Kuigi mõne vitamiini puhul on teada nende väga head allikad, näiteks D-vitamiini peamiseks allikaks on kalad või juba umbes poolest paprikast võib saada päevase vajaliku C-vitamiini koguse, siis tegelikult on vitamiinid jaotunud pea kõikide toidugruppide peale,» selgitab Novaatoris Tallinna Ülikooli Haapsalu kolledži lektor Tagli Pitsi. 

Samuti tasub tema sõnul meeles pidada, et vitamiinide sisaldus sõltub toidu säilitamise tingimustest ja valmistusviisidest – vitamiinide sisaldus väheneb, kui toitu hoida pikka aega kuumas, valguse või õhu käes.

B-grupi vitamiine saab teraviljatoodetest, samuti piimatoodetest ja lihast.

Näiteks muna, maks, ka juust on väga hea A-vitamiini allikas.

Kui taimeõlides endis on rikkalikult vaid E-vitamiini, siis pähklites ja seemnetes on lisaks E-vitamiinile väga mitmekesine valik erinevatest B-grupi vitamiinidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles