Kas riidest mask kaitseb omikrontüve eest? (5)

PM Tervis
Copy
Eestis kehtib maskikandmise kohustus.
Eestis kehtib maskikandmise kohustus. Foto: Mihkel Maripuu/Scanpix

Alates pandeemia algusest on soovituslik ja mõnes kohas ka kohustuslik kanda maski, et tõkestada koroona levikut. Nüüd on teadlased erinevaid maske uurinud ja soovitavad riidest maski asemel kanda respiraatorit, kirjutab Medical Daily

«Julgustame inimesi, et nad kannaksid riidest maskide asemel kirurgilisi maske, sest teame viirusest palju rohkem kui aasta tagasi,» ütles SSM Health haigla doktor David Ottenbaker. 

Ottenbaker ja paljud teised teadlased ning eksperdid kinnitavad, et on kogunenud piisavalt andmeid, et tõestada riidest maskide mitte toimimist. Eksperdid selgitavad, et riidest mask ei paku uute koroonatüvede eest kaitset, eriti just omikrontüve puhul. 

Virginia Techi professor dr Lindsey Marr selgitas esmaspäeval CBS Bostonile, et riidest maskid pakkusid teatud kaitset varasemate tüvede eest, kuid ei sobi omikroni variandiga.

«Tüüpiline riidest mask on umbes 50 protsenti efektiivne, varem võis see arvestatav protsent olla, kuid omikroni puhul sellest ei piisa, sest viirus levib väga laialt,» märkis Marr.

Teadlased soovitavad kasutada respiraatoreid, mis suudavad viirusosakesi filtreerida ja tagavad kõige tugevama kaitse. Teine variant on kirurgilise maski kasutamine, mis on küll vähem efektiivsem kui respiraator, kuid parem kui riidest mask. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles