Koroona on suurendanud diabeedijuhtumite arvu laste seas (1)

, ajakirjanik
Copy
Foto: Foto RODNAE Productions, Pexels
  • Koroonasse haigestumine tõstab diabeedi tekke riski
  • Riski tõusu on täheldatud nii lastel kui täiskasvanutel
  • Vanemad peaks jälgima, kas lastel on diabeedi tunnuseid

Koroonainfektsiooni saanud lastel on praegustel andmetel oluliselt kõrgem risk haigestuda nii 2. kui 1. tüüpi diabeeti. Erinevate uuringute kohaselt on ka koroonat põdenud täiskasvanutel diabeedi tekke risk suurenenud.

Hästi on teada see, et diabeetikute jaoks on koroona põdemine ohtlikum kui mittediabeetikutele. Kuid nii värskest USA Haiguste Kontrolli ja Ennetamise Keskuse (CDC) raportist kui Euroopa erinevatest uuringutest selgub, et Covid võib diabeedi eri vorme ka esile kutsuda. Kui 1. tüüpi diabeedi teke pole enam tagasi keeratav, siis koroonasse nakatunud laste 2. tüüpi diabeedijuhtumite taandumise või mittetaandumise osas selgust veel pole.

CDC kasutas uuringu tegemiseks kahte suurt kindlustusjuhtumite andmebaasi. Sealt sõeluti välja kõik juhtumid, kus 2020. aasta 1. märtsist kuni 28. juunini 2021 oli alla 18-aastane inimene 30 päeva pärast koroonainfektsiooni saanud diabeedi diagnoosi. Vaadati ka teiste hingamisteede infektsioonide ja diabeedi seoseid ning võrreldi andmeid pandeemiaeelse ajaga.

Ühe andmebaasi järgi kasvatab koroona laste diabeedi tekke riski 2,6 korda (166%) ja teise andmehulga pealt tuleb tõusuks 30%. Teise andmehulga madalam tulemus on ilmselt tingitud sellest, et kinnitamata ehk vaid koroonakahtlusega juhtumid arvati seal mitte-koroona gruppi.

Samas on selge, et isegi 30% suurune riski tõus on tõsine ohusignaal.

Lapsevanematel soovitatakse jälgida, kas lastel on suurenenud janu, kasvanud urineerimise sagedus, tekkinud kaalulangus ja väsimus. Need on tihtilugu diabeedi esimesed märgid. Paljudel lastel diagnoositi diabeet alles siis, kui neil tekkis esimene ketoatsidoosi episood. See tähendab, et insuliini tase on langenud nii madalale, et see võib olla eluohtlik. Ketoatsidoosi kõige tuntumaks tunnuseks on vast atsetoonisarnane lõhn, aga raske seisundi tunnusteks on ka raskendatud hingamine, kiire südamerütm, iiveldus, segadsusseisund jne.

COVID-19 võib rünnata insuliini tootvaid kõhunäärmerakke otse, kuid diabeedi põhjuseks võib olla ka nn tsütokiinitorm ehk keha immuunsüsteemi ülereageerimine viirusele või infektsiooni üldisem mõju glükoosi puudutavatele ainevahetusprotsessidele, mis päädib eeldiabeedi muutumisega diabeediks.

Allkas: CDC,  www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7102e2.htm?

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles