Aasta arstiks valiti kopsuarst Pille Mukk

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Eesti Aasta Arst 2021 on pulmonoloog dr. Pille Mukk.
Eesti Aasta Arst 2021 on pulmonoloog dr. Pille Mukk. Foto: Peeter Langovits

Eesti Tervise Fond ning portaali www.arst.ee lugejad valisid eelmise aasta arstiks Põhja Eesti regionaalhaigla (PERH) sisehaiguste kliiniku ja Raplamaa haigla juhataja, pulmonoloog Pille Muki.

Neljapäeval õnnitlesid Stenbocki majas Pille Mukki aasta arsti tiitli puhul peaminister Kaja Kallas ning tervise- ja tööminister Tanel Kiik, teatas tervise fondi esindaja.

«Öeldakse, et tervisega on nagu vabadusega – selle väärtusest saad aru siis, kui seda enam ei ole. Kui möödunud kahes pandeemia-aastas midagi positiivset näha, siis seda, et inimesed on hakanud tervisele rohkem tähelepanu pöörama. Seda ka siis, kui tervis veel alles on,» ütles peaminister Kaja Kallas.

«On märgiline, et aasta arstiks on just pulmonoloog ja ka suurte meeskondade juht, sest inimeste hoidmine ja motiveerimine on olnud pandeemias võtmetähtsusega. Soovin dr Pille Mukile südamest õnne, olete selle tunnustuse kuhjaga ära teeninud.»

Eesti aasta arst 2021 on pulmonoloog dr Pille Mukk.
Eesti aasta arst 2021 on pulmonoloog dr Pille Mukk. Foto: Peeter Langovits

Mukk märkis, et tiitel oli tema jaoks suur üllatus ning et paljud ta kolleegid vääriksid seda. «Varem sama tunnustuse saanud kolleegide hulka kuuluda on igal juhul suur au. Tunnen täna ka juba kohustust antud tiitli ees, edaspidiseks võin lubada oma isiklikku parimat,» kinnitas ta.

«Olen alati teadnud, et meditsiin on kõige põnevam eluvaldkond – arsti elukutse on olnud minule kutse läbi elu. Selle üle olen tõesti õnnelik ja tänulik. Ühtegi teise ametisse ei ole ma kunagi ennast mõelda osanud. Kuigi olen noorena õppides end proovile pannud ka teistes valdkondades, siis pigem kinnitamaks seda, et vajadusel saan muuga samuti hakkama ning tehtud valik on ikka kõige õigem,» rääkis Mukk.

Ta lisas, et tema ligi 25 aastat praktilises meditsiinis on näidanud, et kõige suurem väärtus on olnud usaldavad patsiendid ja toetavad, kaasa mõtlevad kolleegid. Samuti ei lase arsti amet tema sõnul mõttelaiskusel ja igavusel tekkida, sest pidevalt on vajadus juurde õppida. 

«Aasta arsti tiitel tähendabki minu jaoks kõige enam inimeste usaldust ja viimase väljateenimine on tõeline tunnustus. Lisaks arstitööle olen täna ka päris suurte meeskondade juht, siin on minu jaoks kõige suurem väljakutse luua oma inimestele arendavad töötingimused ning võimalused enda parimaks realiseerimiseks. Läbi selle jõuab meie patsientideni parimal tasemel ravi.»

Mukk tõi välja, et kõige keerulisemad on rasked haigusjuhud, kui abi pakkuda pole suudetud või ei ole see võimalik olnud. «Kõik rasked situatsioonid on samas erialaselt väljakutseteks ning viivad professionaalses arengus edasi. Sama võib öelda kahe viimase tervisekriisiaasta kohta, et vaatamata kõigele on see kriis meid palju targemaks teinud ning huvitav on ka olnud. Ükskord kaugemalt tagasi vaadates ununeb ehk vahetu töökoormus ja intensiivsus sellest perioodist, järele jääb kogemus.»

«Dr Pille Mukk on väga kompetentse kopsuarstina olnud pühendunud erialakeskuse arendaja ja juht. Patsientidelt on ta pälvinud palju tänu- ja kiidusõnu,» sõnas professor Margus Viigimaa.

Eesti aasta arst 2021 on pulmonoloog dr Pille Mukk.
Eesti aasta arst 2021 on pulmonoloog dr Pille Mukk. Foto: Peeter Langovits

«Viimasel aastal PERHi sisehaiguste kliinikut juhtides on ta näidanud ennast kaasava, kolleegidest hooliva ja konstruktiivsetele lahendustele suunatud tugeva juhina. Väga suure töövõimega kolleeg, kes on panustanud lisaks eriala ja sisehaiguste kliiniku arendamisele ka Rapla haigla juhtimisse ja töökorralduste muutmisse seoses Covid-19 pandeemiaga. Võimekas ja särav arst ning kolleeg.»

Eesti Tervise Fondi juhataja Eero Merilind lisas, et aasta arstiks valimisel hinnati kõrgelt Muki kogemust, suurepäraseid teadmisi eriarstina töötamisel ning tema tegevust PERHi sisehaiguste kliiniku ja piirkondliku haigla juhina. «Keerulisel koroona ajal vajab Eesti väga selliseid tarku ja visiooniga inimesi nagu dr Mukk.»

Pille Mukk

Pulmonoloog PERHis alates 2004. aastast

Aastatel 2011–2020 Regionaalhaigla pulmonoloogiakeskuse juht

Alates aprillist 2019 SA Raplamaa haigla juhataja

Alates jaanuarist 2021 SA PERH sisehaiguste kliiniku juhataja

Aasta arsti 2021 valisid Eesti Tervise Fond ning portaali www.arst.ee lugejad. Lõpliku otsuse esitatud kandidaatide hulgast tegi žürii, kuhu kuulusid Eesti Tervise Fondi juhataja perearst Eero Merilind, Põhja-Eesti regionaalhaigla kardioloogiakeskuse teadusjuht professor Margus Viigimaa ning tervise- ja tööminister Tanel Kiik.

SA Eesti Tervise Fond on asutatud 25. mail 2007, mille eesmärk on eesti rahva tervise areng, aktiivse eluea pikenemine, tervislike eluviiside propageerimine ning terviseteabe jagamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles