AVASTUS ⟩ Kõhus peituv võib anda koroonaviirusele hävitava hoobi

PM Tervis
Copy
Soolestiku mikrobioom
Soolestiku mikrobioom Foto: Shutterstock

New Yorgi Rockefelleri ülikooli multidistsiplinaarse teadlastegrupi käivitatud uurimisprojektis selgitati inimese soole mikrobioomi kuuluvate mikroorganismide mõju SARS-CoV-2 viiruse, samuti kollapalaviku, paragripp 3 ning sesoonse koroonaviiruse kasvule koekultuurides, vahendab Eesti arstide liidu ajaleht Eesti Arst.

Soole mikrobioom mõjutab oluliselt peremeesorganismi elutegevust. Vähe on andmeid sellest, kas ja kuidas võib soole mikrobioom mõjutada peremeesorganismi reaktsiooni infektsioonidele, nendele vastuvõtlikkusele ja kulule.

Uurides sadade mikroorganismide mõju leiti kolm eelkõige Ruminococcus gravis, Prevotella nigrans, Bacteroides caccae ning Micrococcus luteae perekonna mikroobide poolt produtseeritud molekuli, mis pärssisid uuritud viiruste kasvu kuni 90 protsendi ulatuses.

Samuti ilmnes kirjeldatud molekulide struktuuri ja funktsiooni sarnasus mõnede kasutusel olevate SARS-CoV-2 kulgu mõjutavate ravimitega. Sarnased on remdesiviiri ja IPA struktuur, samuti trüptamiini ja serotoniini struktuurid. Kliinilistes uuringutes on selgunud, et serotoniini tagasihaarde inhibiitor fluvoksamiin leevendab Covid-19 kulgu. BIP on struktuurilt sarnane flavipiraviiriga – kliinilistes katsetustes oleva kerge Covid-19 vormi ravimiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles