Loodus parandadab meeleolu ja vähendab ärevust

, ajakirjanik
Copy
Foto: Foto Yan Krukov, Pexels
  • Eriti kasulikuks osutusid mitmesugused koostegemised looduses

Looduses toimuvad tegevused on tõhusad vaimse tervise parandajad. See on nii ka nende täiskasvanute puhul, kellel on juba praegu vaimse tervise probleeme.

Yorki ülikooli juhitud uuring näitas, et juba 20–90 minutit kestvad tegevused annavad positiivseid tulemusi – meeleolu paraneb ja ärevus väheneb. Programm kestis kokku 8 kuni 12 nädalat ja muutused olid tõesti märgatavad. Looduse nautimiseks sobivad näiteks aiatööd ja muidugi looduses liikumine. Aga eriti kasulikuks osutusid mitmesugused koostegemised looduses – sealhulgas metsas matkamine.

Uuringut juhtinud dr Peter Coventry ütles: “Oleme juba mõnda aega teadnud, et looduses viibimine on tervisele ja heaolule kasulik, kuid meie uuring annab lisatõendeid selle kohta, et looduses tegutsemine on seotud suure vaimse tervise kasuga. Kuigi nende tegevuste tegemine iseseisvalt on tõhus, näib meie poolt läbi vaadatud uuringutele toetudes, et tegutsemine rühmadena tõi vaimsele tervisele kaasa veel suurema kasu.”

Uuring ütleb, et on vaja märkimisväärseid ja jätkuvaid investeeringuid kogukonna- ja kohapõhistesse lahendustesse, et pandeemiajärgselt vaimse tervise probleemidega hakkama saada. “Üks peamisi ideid, mis võib selgitada, miks looduspõhised tegevused meile kasulikud on, on see, et need aitavad meid loodusega siduda mõtestatud viisidel, mis lähevad kaugemale looduse passiivsest vaatamisest,” lisab dr Coventry.

Allikas: Terviseleht/EurekAlert

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles