Mis on pulssoksümeeter ja miks seda vaja on?

PM Tervis
Copy
Oksümeeter või pulssoksümeeter näeb välja nagu suur pesulõks, seadme vahele asetatakse soovitatavalt nimetissõrm või keskmine sõrm küüs ülalpool.
Oksümeeter või pulssoksümeeter näeb välja nagu suur pesulõks, seadme vahele asetatakse soovitatavalt nimetissõrm või keskmine sõrm küüs ülalpool. Foto: Shutterstock

Madal hapnikusisaldus veres on koroona süvenemise vajarane märk, kuid nii ei pruugi olla kõigil. Mõnel inimesel võib olla madal hapnikutase ilma, et tekiks õhupuudus või halb enesetunne, kirjutab Medical Xpress

Oksümeeter või pulssoksümeeter on vahend, millega mõõta hapnikusisaldust veres. Koroonapandeemia ajal võiks see olla vahend, mida leidub igas koduapteegis. Enamik oksümeetereid näeb välja nagu suur pesulõks, kuhu pannakse sõrm vahele. 

Hapnikutaset jälgides saab kindlustunnet, et kopsud varustavad verd piisava hapnikuga, vastasel juhul vajab inimene kiiresti arstiabi. 

Oksümeeter tõlgendab vere värvust, et saada aru, kas hapniku protsent veres on piisav. Tervetel inimestel jääb see protsent 95 ja 100 vahele. 

Koroonahaige seisundi halvenemisest annab esimesena märku hapnikusisalduse langus. See juhtub siis, kui kopsud muutuvad põletikuliseks ja ei suuda hapniku absorbeerida. Näiteks Austraalia juhiste järgi kaalutakse hospitaliseerimist neil, kelle hapnikusisaldus puhkeolekus on 92 ja 94 protsendi vahel. 

Pulssoksümeetrit on võimalik soetada apteekidest ja suurtematest kauplustest. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles