Teadlased avastasid, et pärinemine kaitseb osa inimesi raske Covid-19 eest (3)

PM Tervis
Copy
Köha
Köha Foto: Shutterstock

Rahvusvaheline uuring tuvastas spetsiifilise geenivariandi, mis kaitseb raskekujulise Covid-19 eest. Teadlastel õnnestus see kindlaks teha erinevate esivanematega inimesi uurides, vahendab Medical Xpress.

Lisaks kõrgele eale ja teatud põhihaigustele võib geneetika mõjutada, kas Covid-19 toob kaasa kerged või tõsised haigustunnused. Varasemad uuringud peamiselt Euroopa päritolu inimestega on näidanud, et teatud DNA segmenti kandvatel inimestel on 20 protsenti väiksem risk Covid-19 kriitilise infektsiooni tekkeks. See DNA segment kodeerib immuunsüsteemi geene ja on päritud neandertallastelt umbes pooltel väljaspool Aafrikat elavatest inimestest.

Uuringus ilmnes, et ka 80 protsendil Aafrika esivanematega isikutest oli kaitsev DNA segment.

«Asjaolu, et Aafrika päritolu isikutel oli sama kaitse, võimaldas meil tuvastada DNA ainulaadse variandi, mis tegelikult kaitseb Covid-19 nakkuse eest,» ütleb Jennifer Huffman, uuringu peamine autor, Bostoni tervishoiusüsteemi teadur.

Teadlaste sõnul määrab kaitsev geenivariant (rs10774671-G) geeni OAS1 poolt kodeeritud valgu pikkuse. Varasemad uuringud on näidanud, et valgu pikem variant on Covid-19 põhjustava viiruse SARS-CoV-2 lagundamisel tõhusam.

«See, et hakkame üksikasjalikult mõistma geneetilisi riskitegureid, on uute Covid-19 vastaste ravimite väljatöötamise võtmeks,» ütleb kaasautor Brent Richards, McGilli ülikooli professor.

Tulemused avaldatakse ajakirjas Nature Genetics.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles