AVASTUS Kergekujuline Covid-19 võib kaasa tuua argielu häiriva probleemi

PM Tervis
Copy
Covid-19 põdemine võib halvendada liikuvust.
Covid-19 põdemine võib halvendada liikuvust. Foto: Shutterstock

Dalhousie ja teiste Kanada ülikoolide uue uuringu kohaselt on üle 50-aastastel kerge või mõõduka Covid-19 korral liikuvuse ja füüsilise funktsiooni halvenemise suurem oht isegi siis, kui neil ei olnud vaja haiglaravi, vahendab Medical Xpress.

Leiud, milles kasutati Kanada pikaaegse vananemisuuringu (CLSA) andmeid, toovad esile Covid-19 mõju keskealiste ja vanemate täiskasvanute seas, kes ei viibinud haiglaravil. Need viitavad sellele, et paljudel patsientidel, kes põevad koroonaviirushaigust isegi kergelt, on häirivate püsivate sümptomite oht.

Teadlased küsitlesid enam kui 24 000 üle 50-aastast inimest kogu Kanadas, et teha kindlaks Covidi diagnoosi mõju nende liikuvusele. Tulemused avaldati sel nädalal ajakirjas JAMA Network Open.

Meeskond vaatles liikumisprobleeme, sealhulgas raskusi toolilt tõusmisel, suutlikkust kõndida trepist üles-alla ilma abita, kõndida kahe kuni kolme naabruskonna kvartali kaugusele, samuti muutusi võimes kodus ringi liikuda, teha majapidamistöid ning kehalises aktiivsuses.

«Leidsime, et isegi neil, kellel oli Covid-19 põhjustatud kerge ja mõõdukas haigus, ilmnesid ebasoodsad muutused liikuvuses ja füüsilises funktsioonis võrreldes inimestega, kellel Covid-19 haigust ei esinenud,» ütles uurimuse peamine autor professor Susan Kirkland.

«Need leiud väärivad tähelepanu, sest need näitavad, et Covid-19 negatiivne mõju on palju laiem ja mõjutab laiemat hulka vanemaid täiskasvanuid kui need, kes on Covid-19 tõttu haiglaravil.»

Covidit põdenud uuritavatel oli liikuvuse ja füüsilise funktsiooni halvenemise tõenäosus peaaegu kaks korda suurem kui seda mitte põdenutel, kuigi enamikul olid sümptomid kerged või mõõdukad.

Inimestel, kellel on kinnitatud või tõenäoline Covid-19 diagnoos, oli kaks korda suurem tõenäosus, et väheneb võimekus teha koduseid toiminguid ja muid füüsilist aktiivsust nõudvaid tegevusi.

Teadurite sõnul näitab leid, et ka kergelt või mõõdukalt koroonaviirushaigust põdenutele on vaja luua taastumist toetavaid tugisüsteeme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles