Tuvastati üllatav tegur, mis võib muuta SARS-CoV-2 ees rohkem haavatavaks

PM Tervis
Copy
Ülemiste hingamisteede viirusnakkuse tunnused on üldjuhul nohu, köha, kurguvalu ja palavik. Foto on illustratiivne.
Ülemiste hingamisteede viirusnakkuse tunnused on üldjuhul nohu, köha, kurguvalu ja palavik. Foto on illustratiivne. Foto: Madis Veltman

Varasem külmetushaigusi põhjustavate koroonaviirustega nakatumine takistab antikehade immuunvastust SARS-CoV-2 vastu, kirjutavad St. Jude'i lasteuuringute haigla teadurid ajakirjas Cell Host and Microbe ilmunud uuringus.

«Leiud toovad esile täiendava teguri, mis aitab kaasa Covid-19 sümptomite ulatusele ja nende raskusastmele,» ütles uuringu autor dr Maureen McGargill, St. Jude'i immunoloogiaosakonnast Medical Xpressis.

Uuring toetus teadmisele, et immuunsüsteemi ressursid pole piiramatud ja kaalukauss võib kalduda teatud immuunkaitse soosimise suunas. 

«Tulemused toetavad ka vaktsineerimist Covid-19 vastu, mis näib alistavat külmetushaiguste põdemisest tulenenud varasema immuunsuse negatiivse külje,» ütles ta.

Sarnased viirused, erinevad antikehad

Covid-19 ja nohu põhjustavad viirused kuuluvad samasse suurde koroonaviiruste perekonda. Varases elus on enamik inimesi nakatunud kõigi nelja tavalist külmetushaigust põhjustava koroonaviirusega, sealhulgas kahe koroonaviirusega, mille omadused ja struktuur on selgelt sarnased SARS-CoV-2-ga.

«Enne seda uuringut oli vastuolulisi teateid selle kohta, kuidas eelnev immuunsus külmetushaigusi tekitavate koroonaviiruste vastu mõjutas vastuvõtlikkust SARS-CoV-2 nakkusele,» ütles McGargill.

Et võtta arvesse külmetust põhjustavate koroonaviiruste antikehade taseme individuaalseid erinevusi, mõõtsid teadlased ühe ja sama inimese antikehade taset enne ja pärast SARS-CoV-2 nakatumist ja vaktsineerimist.

Tulemused näitasid, et viirused olid piisavalt sarnased, et SARS-CoV-2 nakkus suurendas külmetushaigust põhjustavate koroonaviiruste antikehade taset, kuid need antikehad ei neutraliseerinud ega blokeerinud SARS-CoV-2 infektsiooni.

Uurijad näitasid, et külmetushaiguste koroonaviiruste vastaste olemasolevate antikehade kõrge tase korreleerus pärast nakatumist SARS-CoV-2 antikehade kõrgema tasemega, mis näitab haiguse tõsidust.

Teadlased ei leidnud pärast Covid-19 vaktsineerimist sarnast seost külmetuse koroonaviiruse algtaseme antikehade ja SARS-CoV2 antikehade vahel. See viitab sellele, et vaktsiinid võivad esile kutsuda immuunvastuse, mis on piisavalt tugev, et alistada nii-öelda tavalisi külmetushaigusi põhjustavate koroonaviiruste antikehade tootmise eelised.

Uurijad teatasid, et SARS-CoV-2 neutraliseerivate antikehade tootmine oli pärsitud SARS-CoV-2-ga immuniseeritud hiirtel, kes olid eelnevalt immuniseeritud külmetushaigusi põhjustavate koroonaviirustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles