Suguhaiguste testimine pole häbiasi (1)

Ly-Marleen Tamme
, Terviseportaali reporter
Copy
Ainus rasestumisvastane vahend, mis kaitseb ka sugulisel teel levivate nakkuste eest, on kondoom. 
Ainus rasestumisvastane vahend, mis kaitseb ka sugulisel teel levivate nakkuste eest, on kondoom. Foto: Shutterstock

Aastaid on püsinud muutumatuna küll haiguste tuvastamise statistika ning meeste ja naiste erinevad eelistused testimises, kuid inimeste teadlikkus on kindlasti tõusnud ja julgetakse tulla testima, ütleb SYNLABi laborispetsialist Kaspar Ratnik.

«Sugulisel teel võib üle kanduda ligi 30 erinevat haigustekitajat,» nendib Ratnik ja võtab kokku, et viimase paari aasta jooksul on eestlasi SYNLABi meditsiinilaborisse saabunud proovimaterjalide põhjal testitud kõige sagedamini nelja enam levinud suguhaiguse suhtes: klamüdioos, gonorröa ehk tripper, mükoplasmoos või trihhomonoos. Enamasti analüüsitakse neid kõiki koos, sest nende haiguste sümptomid on väga sarnased või sageli sümptomid üldse puuduvad. Ühtlasi saab kõik need analüüsid teha samast proovimaterjalist – meestel esmasjoauriinist, naistel tupekaapest. Proovi saab võtta nii naine kui ka mees ise ja selleks pole vaja kohapeale minna, sest proovivõtukomplekti on võimalik koju tellida. Seejärel saab inimene saata proovimaterjal laborisse analüüsimiseks, jäädes ise anonüümseks.

Aastatega on tõusnud teadlikkus, et ka C-hepatiiti on võimalik nakatuda muu hulgas sugulisel teel. Süüfilis on Eestis pigem taandunud, kuid Euroopasse on ta hoogsal sammul naasmas: alates 2010. aastast on haigusjuhtude arv kasvanud 70 protsenti. Seetõttu on SYNLABi hinnangul tehtud rohkem C-hepatiidi, HIVi ja süüfilise analüüse. Neid haiguseid tehakse kindlaks vereanalüüsi abil.

Palju tuvastamata HIVi

Klamüdioos on Eestis kõige enam levinud seksuaalsel teel leviv infektsioon. Ratniku sõnul levib haigus peamiselt kaitsmata seksuaalvahekorra ajal ning esineb sagedamini 15–29-aastaste hulgas. Viimastel aastatel ei ole Eestis näha ka HIVi juhtude arvu suurt vähenemist. Maailma Terviseorganisatsiooni hinnangul võib Eestis halvemate prognooside kohaselt olla ligi 40 protsenti HIV-nakkuse juhtudest üldse tuvastamata.

SYNLABi laborispetsialist Kaspar Ratnik.
SYNLABi laborispetsialist Kaspar Ratnik. Foto: Erakogu

Laborispetsialisti praktika näitab, et naised käivad rohkem arsti juures ning kontrollivad tervist ka siis, kui vaevusi ei esine. Vanuse kasvades pöördub arsti poole ka rohkem mehi. Pärast kaitsmata vahekorda ei lähe enamasti ennast testima aga just nooremad mehed. Kui naised jõuavad varakult günekoloogi vastuvõtule ning seal käimine on neile pigem regulaarne harjumus, siis meestearsti poole pöördub mees sageli alles viimases hädas. Seetõttu annavad ka paljud naised suguhaiguste analüüsi günekoloogi juures, kuid mehed eelistavad tellida testid veebist anonüümselt, võtta kodus proovi ning saata selle laborisse.

«Suguhaiguste kandjad on nii mehed kui ka naised, kuid naistel diagnoositakse neid sagedamini, sest nad jõuavad rohkem arsti juurde,» toob Ratnik esile lihtsat tõsiasja.

Mine testima

Suguhaiguste analüüsile tasub mõelda

  • kaitsmata seksuaalvahekorra (vaginaal-, oraal- või anaalseks) järel või kui kondoom purunes/libises maha;
  • kui seksuaalpartneril leiti suguhaigus;
  • kui esineb sümptomeid, nagu näiteks suurenenud või halvalõhnaline voolus tupest, eritis peenisest, valulik urineerimine, ebaregulaarne või vahekorrajärgne veritsus, alakõhuvalu, valu vahekorra ajal, villid või muud moodustised suguelundite piirkonnas;
  • enne seda, kui otsustatakse partneriga kondoomi kasutamisest loobuda;
  • rasedust planeerides.

Ravimata jätmisel on tagajärjed

«Kui harrastatakse juhusuhteid ehk kaaslane üheks ööks leitakse tutvumisportaalist, peolt või reisilt, tasub olla suguhaigustesse nakatumise suhtes eriti valvas. Nakatumist aitab vältida kondoomi kasutamine,» tuletab Ratnik kõige olulisemat meelde. Umbes 75 protsenti nakkustest kulgeb sümptomiteta, kuid tähelepanuta ei tohiks jätta ka ebamugavust põhjustavaid ning suguhaigustele viitavaid sümptomeid ja kaebusi. Näiteks suurenenud või halvalõhnaline voolus tupest või eritis peenisest. Samuti on ohumärk valulik urineerimine, ebaregulaarne või vahekorrajärgne veritsus, alakõhuvalu või valu vahekorra ajal, villid või muud moodustised suguelundite piirkonnas.

Sugulisel teel levivate haiguste kindlaks tegemisel tuleb arvestada peiteajaga ehk perioodiga, mil ollakse nakatunud, kuid analüüsi tulemus ei pruugi seda veel näidata. Enamiku suguhaiguste analüüs soovitatakse teha keskmiselt kaks kuni neli nädalat pärast võimalikku nakatumist või sümptomite esinemisel.

Avastamata ja välja ravimata jäänud suguhaigused võivad tuua kaasa pikaajalisi ebamugavusi, aga ka eluohtlikke tagajärgi. Klamüdioos võib ravimata jätmisel põhjustada viljatust nii meestel kui ka naistel. Kui suguhaigust ei ravita õigel ajal, võib see meestel teatud juhtudel mõjutada kogu suguelundkonna toimimist. Laborispetsialist Ratnik lisab, et naistel võib lisaks kroonilistele põletikele olla tagajärjeks ka raseduse katkemise oht.

Kahjuks pole HIVist paraneda võimalik, kuid õnneks saab seda kontrolli all hoida nii, et partner või sündiv laps sellesse ei nakatu. Seetõttu paneb laborispetsialist kõigile südamele: «Mistahes suguhaiguse esinemise puhul teavita sellest ka oma partnerit ning suuna ta testima.»

Noored on teadlikumad

Tartu Ülikooli sünnitusabi ja günekoloogia resident Ksenia Harkov.
Tartu Ülikooli sünnitusabi ja günekoloogia resident Ksenia Harkov. Foto: Erakogu

Suguhaiguste teema on igale noorele ja ka täiskasvanud inimesele väga delikaatne. Tartu Ülikooli sünnitusabi ja günekoloogia residendi Ksenia Harkovi (pildil) sõnul on noored seksuaaltervise ja suguhaiguste testimise asjus teadlikumad. Näiteks Pelgulinna noortekabinetti pöördus 2020. aastal kokku 3796 patsienti, kellest 51 protsenti oli vanuses 15–19 ja 45 protsenti vanuses 20–26 aastat.

Suguhaigused ja nende kindlaks tegemine ei ole aga ainult noorte küsimus, Harkov märgib, et ka täiskasvanud inimeste seas esineb riskikäitumist või teadmatust probleemi olemusest.

Harkov paneb inimestele südamele, et suguhaiguste leviku vastu aitab ainult kondoomi kasutamine, teised kontratseptsioonimeetodid aitavad ära hoida soovimatu raseduse, kuid ei kaitse nakkuse eest. Mida suurem on seksuaalpartnerite arv (riskikäitumine), seda suurem on tõenäosus nakatuda. Kaitsmata juhuvahekorra või sümptomite ilmnemise korral on kindlasti vaja arsti poole pöörduda.

Noortenõustamis-keskusesse on võimalik pöörduda noortel vanuses kuni 26 aastat (k.a), oodatud on nii noored naised kui ka noormehed, nii kindlustatud kui ka kindlustamata isikud. Visiit ja protseduurid on tasuta.

Neli enamlevinut suguhaigust

Klamüdioos - haigus, mis levib vaid otsesel seksuaalsel kontaktil. Klamüüdia infektsioon kulgeb asümptoomselt 50 protsendil meestest ja 70 protsendil naistest. Nakatumisest kuni haiguse avaldumiseni kulub keskmiselt 3-14 päeva. Peamiselt põhjustab klamüüdiabakter meestel kusiti ja naistel emakakaela põletikku. Haigus võib aga kahjustada ka neelu, pärasoolt, ja kusepõit.

Gonorröa ehk tripper - haigus kandub haigestunud inimeselt teisele üle sugulise vahekorra ajal. Haigus võib aga kahjustada ka neelu, pärasoolt, kusepõit. Meestel on kõige sagedasemad haigustunnused põletav valu urineerimisel ja mädaeritus kusitist. Vahel võib olla kaebuseks ainult valulik urineerimine. Naistel on kõige sagedasemad kaebused halvalõhnaline voolus tupest, kaasneda võib ka sisemiste suguteede põletik, mille tunnusteks on valu alakõhus, kehatemperatuuri tõus jne. Umbes pooltel kõigist nakatunud naistest ja 10-20%-l nakatunud meestest ei esine mingeid haigustunnuseid.

Mükoplasmoos - haigus võib põhjustada kuseteedepõletikku, emakakaela ja väike vaagna sisemiste suguelundite põletikku, mis avaldub rohkenenud eritisena suguteedest, urineerimishäiretena, kõhuvaludena, sugueluhäiretena. Kaebustega või riskigrupi patsiente ravitakse tavaliselt koos partneriga, kuna mikroobid kanduvad sugulisel teel ühelt partnerilt teisele.

Trihhomonoos - naistel põhjustab nakkus peamiselt tupepõletikku, mis väljendub tupe limaskesta turses ja punetuses. Võivad esineda sümptomid nagu kihelustunne välissuguelunditel, rohke vahutav halvalõhnaline voolus tupest või kusitist, valulikkus urineerimisel ja valulik suguühe. Umbes neljandikul nakatunud naistest haigustunnuseid ei esine. Meestel avaldub trihhomoniaas kusitipõletikuna. Iseloomulikud haigustunnused on rohke läbipaistev eritis ja valulikkus urineerimisel. Enamusel trihhomoniaasi nakatunud meestel haigustunnuseid ei esine. Sümptomid ilmnevad tavaliselt 5-28 päeva pärast peale nakatumist.

Allikad: SYNLAB, kliinikum.ee

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles