Ruhnlane: meie kiirabitööd ei karda

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõne aasta eest sai Ruhnu oma kiirabiauto, mida käis pealinnas vastu võtmas vallavanem Aare Sünter.
Mõne aasta eest sai Ruhnu oma kiirabiauto, mida käis pealinnas vastu võtmas vallavanem Aare Sünter. Foto: Priit Simson / Postimees

Ühe Ruhnu kiirabibrigaadi liikme, kohaliku vallavanema Aare Sünteri sõnul on nad saanud korraliku väljaõppe ning kiirabitööd ei karda.

«Kõik neli inimest on täiesti valmis ja seda hirmu, et kardaks verd või midagi, ei ole. Kui on vaja ära teha, siis tuleb teha, sest kellegi teise peale palju loota ei ole,» sõnas Aare Sünter. Vallavanema sõnul saavad nad vaid loota sellele, et suudavad neid juhendanud arstile olukorra selgeks teha ning tema näpunäidete järgi ka käituda. «See ongi maksimaalne, mida me teha saame,» tõdes Sünter.

Küsimusele, mis nüüd saarel pärast kohaliku kiirabi tööle hakkamist muutub, vastas Sünter, et «oleme siiani hakkama saanud ja saame ka edaspidi, lihtsalt nüüd läheb asi kergemaks ja paremaks.»

Vallavanema sõnul on kõik neli väljaõppe saanud ruhnlast ka varem pisut meditsiiniga kokku puutunud. «Ega päris võhik ei olnud meist keegi. Mina olen 90ndatel parameditsiini õppinud, mitmetel koolitustel käinud ja seda on ka praktikas vaja läinud,» tõi ta näite.

Põhja-Eesti regionaalhaiglas said ruhnlased korraliku koolituse. «Seal oli palju praktikat nii mannekeenide kui ka inimeste peal, eri võtteid sai proovitud ja katsetatud,» rääkis vallavanem.

Tänu väikesaarte kiirabi projektile uuendati põhjalikult ka Ruhnus oleva kiirabiauto varustust. «Seal on palju elektroonikat, EKG ja muid seadmeid. Meie auto on täiesti võrreldav päris kiirabiautoga. Alla ei jää ta mingil juhul,» kinnitas vallavanem. «Võib-olla mõni seade on isegi rohkem kui päris (kiirabi –toim )autol, sest kui Tallinnas kiirabi viib 10-15 minutiga haiglasse, siis meil seda võimalust ei ole,» lisas ta.


Seni on saarel abi vaja läinud paar korda aastas ja tõsisema juhtumina meenus Sünterile mõne aasta tagune juhus, kus mees kukkus puu otsast alla ja sai viga. «Lõpus hakkas asi kriitilisemaks minema ja oleks võinud lõppeda nukramalt, aga kuna kõik tegutsesid ja jooksid ning kopter tuli kiiresti kohale, siis lõppes kõik õnnelikult,» meenutas vallavanem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles