Uuringus ilmnes, mis vähendab pika Covidi tõenäosust

PM Tervis
Copy
Covid-19 järgselt on paljudel alanenud koormustaluvus, kimbutavad väsimus ja muud sümptomid. Füüsiline aktiivsus aitab kauakestvaid sümptomeid leevendada, on tuvastanud spetsialistid.
Covid-19 järgselt on paljudel alanenud koormustaluvus, kimbutavad väsimus ja muud sümptomid. Füüsiline aktiivsus aitab kauakestvaid sümptomeid leevendada, on tuvastanud spetsialistid. Foto: Shutterstock

Iisraelis uuriti SARS-CoV-2 suhtes PCR-testi andnud inimesi vahemikus märtsist 2020 kuni novembrini 2021.

Püsima jäänud sümptomitest kõige sagedamini esinesid väsimus (22%), peavalu (20%), nõrkus (13%) ja püsiv lihasvalu (10%), vahendab Med24.

Pärast andmete kohandamist jälgimisperioodi kestuse ja esialgse haiguse raskuse suhtes leiti, et kahe doosiga vaktsineeritutel oli oluliselt väiksem tõenäosus kõigi sagedasemate sümptomite püsima jäämiseks: 64% madalam tõenäosus väsimuse, 54% väiksem tõenäosus peavalu, 57% väiksem tõenäosus nõrkuse ja 68% väiksem tõenäosus lihasvalu pikaajaliseks püsimajäämiseks. Vaktsineeritute hulgas esines neid sümptomeid sama sagedusega kui SARS-CoV-2 negatiivse testiga inimestel.

Seega aitab vähemalt kahe doosiga vaktsineerimine oluliselt vähendada kõige sagedasemate pika Covidi sümptomite püsima jäämise tõenäosust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles