Iirimaa tühistab omikronilaine vaibudes enamiku piiranguid

Copy
Koroonatesti analüüsimine.
Koroonatesti analüüsimine. Foto: Kristjan Teedema

Iiri peaministri Michael Martini sõnul on riik omikronitormi üle elanud ning enamik pandeemiapiiranguid, sealhulgas toitlustus- ja meelelahutuspaikade varajased sulgemisajad ja muud meetmed, tühistatakse.

Detsembris nakkusjuhtude kasvades kehtestatud karmimad reeglid tühistatakse laupäeva hommikul seoses põhinäitajate leevenemisega.

«Ma olen siin seisnud paljudel pimedatel päevadel, kuid täna on hea päev,» ütles Martin telepöördumises.

«Oleme jõudnud järeldusele, et enamiku rahvatervise piirangute jätkamine ei ole enam põhjendatud.

Suurem osa tervisemeetmetest, millega oleme pidanud elama, tühistatakse,» lisas ta, hoiatades samas, et pandeemia pole veel lõppenud.

Iirimaa avati pärast 18 kuud väldanud korduvaid sulgemisi uuesti alles oktoobris. Detsembris kehtestati ranged meetmed taas.

Reedene otsus tähendab, et pubid, baarid ja restoranid võivad tegutseda tavapärasel kauplemisajal – selle asemel, et varakult uksed sulgeda – ega pea nõudma enam Covidi-passi ega suhtlusvahemaa järgimist.

Sise- ja väliüritustele kogunemispiiranguid ei ole ning ka erinevad leibkonnad võivad piiranguteta kokku saada.

Samuti saavad töötajad järgmisest nädalast järk-järgult töökohtadele naasta.

Mõnes keskkonnas on maskid siiski vajalikud ning eneseisolatsioonireeglid kehtivad endiselt neile, kelle Covidi test on positiivne ja nende lähikontaktseile, aga samuti sümptomitega inimestele.

Iirimaal, kus elab umbes viis miljonit inimest, on viiruse tagajärjel surnud üle 6000 inimese.

Riigis on vaktsineerituse tase kõrge – pea kaks kolmandikku üle viieaastastest on viimastel kuudel saanud tõhustusdoosi.

«Iirimaa esmaklassiline vaktsineerimisprogramm ja tõhustusdoosi kasutuselevõtt on meie olukorda täielikult muutnud,» ütles Martin oma pöördumises.

«Just meie vaktsineerimised ja revaktsineerimised hoidsid ära hiljutise nakkuslaine kasvamise millekski palju rängemaks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles