Biden avaldas tugevat toetust abordiõigusele (1)

Copy
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden. 
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden. Foto: CAP/MPI/RS/Scanpix

USA president Joe Biden reageeris 49 aasta möödumisele ülemkohtu ajaloolisest abordiõiguse otsusest, rõhutades, et selline õigus peab kajastuma föderaalseadusandluses.

«Põhiseaduslik õigus, millele pani ligi 50 aastat tagasi aluse (kohtuasi) Roe versus Wade, on rünnaku all nagu ei kunagi varem,» ütles Biden laupäeval koos asepresidendi Kamala Harrisega tehtud avalduses.

«See on õigus, mille puhul leiame, et see peaks olema seadusega sätestatud, ja me lubame seda kaitsta kõigi meie käsutuses olevate vahenditega.»

Kõrgeima kohtu 1973. aasta otsusest tulenev põhiseaduslik õigus on pidevalt rünnaku all, kuna paljudes vabariiklaste juhitud osariikides on naiste ligipääs abordile üha enam raskendatud.

«Viimastel aastatel oleme näinud, et pingutused juurdepääsu piiramiseks reproduktiivtervishoiule kasvavad murettekitava kiirusega,» seisab Bideni-Harrise avalduses, viitega Texase, Mississippi ja teiste osariikide hiljutistele seadustele.

Abordiõiguse kaitsjad kardavad, et ülemkohtu praegune koosseis, kuhu kuulub kolm endise presidendi Donald Trumpi määratud konservatiivi, võib seda õigust piirata või selle tühistada.

Washingtonis kogunesid reedel tuhanded abordivastased aktivistid iga-aastasele meeleavaldusele National Mallil.

«Lähikuudel ootame ülemkohtult monumentaalset otsust,» ütles Julia Letlow, konservatiivne kongressiliige Louisianast.

Presidendi võimalused seadust mõjutada on piiratud, kuid kongress saab vastu võtta abordiõigust kaitsvaid seadusi.

Valge Maja teatas, et Bideni-Harrise administratsioon toetab sellist seadusandlust tugevalt ja teeb kongressiga selle nimel koostööd.

«Peame tagama, et meie tütardel ja tütretütardel oleksid samad põhiõigused, mille nimel nende emad ja vanaemad sel päeval, 49 aastat tagasi võidukalt võitlesid,» kinnitas Valge Maja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles