Iisraeli uuringus ilmnes, kui tõhus on neljas vaktsiinidoos omikroni vastu (6)

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine
Vaktsineerimine Foto: Mihkel Maripuu

Iisraeli haigla teatas esmaspäeval, et esialgne uuring näitab, et koroonavaktsiini neljas annus pakub vaid piiratud kaitset kogu maailmas leviva omikrontüve vastu, vahendab Medical Xpress.

Sheba haigla alustas eelmisel kuul neljanda vaktsiinidoosi manustamist enam kui 270 meditsiinitöötajale – 154 said Pfizer-BioNtechi vaktsiini ja 120 Moderna vaktsiini. Kõik olid eelnevalt kolm korda Pfizer-BioNtechi vaktsiiniga vaktsineeritud.

Kliinilises uuringus ilmnes mõlemas rühmas mõnevõrra kõrgem antikehade tõus kui eelmisel aastal pärast kolmandat vaktsiini. Kuid rohkem antikehi ei takistanud omikroni levikut.

«Hoolimata suurenenud antikehade tasemest pakub neljas vaktsiin ainult osalist kaitset viiruse vastu,» ütles haigla nakkushaiguste osakonna direktor dr Gili Regev-Yochay. «Vaktsiinid, mis olid varasemate variantide vastu tõhusamad, pakuvad vähem kaitset omikroni puhul.»

Iisraeli tervishoiuministeeriumi direktor dr Nahman Ash ütles, et uuring ei tähenda, et neljas vaktsiinidoos oli viga. «See taastab antikehade taseme samale tasemele, mis see oli kolmanda doosi järel. Sellel on suur tähtsus, eriti vanema elanikkonna seas,» ütles ta 13. kanalile.

Kuid ta lisas, et uuringuid võetakse arvesse, kui võimud arutavad, kas laiendada täiendavat vaktsineerimiskampaaniat laiemale elanikkonnale.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles