Teadlased selgitavad, kas koroona mõjutab mehe viljakust

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus mõjutab lühiajaliselt meeste viljakust.
Koroonaviirus mõjutab lühiajaliselt meeste viljakust. Foto: Shutterstock

Riiklike tervishoiuinstituutide (NIH) rahastatud uus uuring näitas, et Covid-19 infektsioon võib negatiivselt mõjutada meeste viljakust, kirjutab Medical Daily

Neljapäeval ajakirjas American Journal of Epidemiology avaldatud uuringu kallal töötanud teadlased teatasid, et viirus võib kahjustada mehe viljakust kuni 60 päeva pärast haigestumist. 

Uuringus jälgis meeskond 2100 naist ja nende partnereid USAs ja Kanadas. Uurijad jälgisid vaktsineeritud ja positiivse koroonatesti andnud paare. Tulemused näitasid, et mehed, kellel oli koroona infektsioon, ei suutnud aidata oma partneril rasestuda ka 60 päeva pärast viimast menstruaaltsüklit. 

Kuigi uurijad ei saa 100 protsenti väita, et nähtus on konkreetselt koroona põhjus, arvavad teadlased, et nakkus mõjutas sperma tootmist. Üks Covid-19 sümptomeid on palavik ja riiklike tervishoiuinstituutide kohaselt vähendab palavik spermatosoidide arvu ja liikuvust.

«Sperma tootmine nõuab üldiselt normaalset kehatemperatuuri,» ütles New Yorgi Lenox Hilli haigla meeste viljakuse ja mikrokirurgia direktor dr Boback Berookhim. 

Bostoni ülikooli teadlased märgivad, et Covid-19 vastu vaktsineerimine ei mõjuta kummagi partneri viljakust. 

Epidemioloogia dotsent ja uuringu juhtivautor dr Amelia Wesselink lisas, et nad ei leidnud Covidi pikaajalisi mõjusid meeste ja naiste viljakusele. Lapse eostamine võib võtta kauem aega, siis kui mees on viiruse suhtes positiivne. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles