Immunoteraapia hävitas kolmandiku maksakasvajatest

, ajakirjanik
Copy
Foto: Foto Marta Wave, Pexels
  • Maksakasvajate ravi muutub tulemuslikumaks
  • Immunoteraapiat saab teha ka enne operatsiooni

Värskelt avaldatud uuringust selgub, et kaks kuuri immunoteraapiat sellise ravimiga nagu Cemiplimab hävitab kolmandiku maksakasvajatest juba enne lõikust.

Hepatotsellulaarne kartsinoom, mis moodustab 80–90% kõigist maksavähijuhtudest, on üks sagedaseim ja ohtlikem vähivorm maailmas. Haigestumise kõige suurem riskitegur on krooniline B-hepatiidi viirusnakkus. Kuigi kasvaja kirurgiline ravi on tihti edukas, tuleb haigus sageli tagasi, sest organismi jäävad imepisikesed mikrometastaasid. Kui haigus tagasi tuleb, on prognoos väga halb.

Et proovida, kas mikrometastaaside teket ja säilimist kehas saab vältida, tehti Mount Sinai haiglas kliiniline katse, kus immunoteraapilist ravimit anti mitte pärast operatsiooni, vaid enne. Arstid arvavad, et inimene on enne metastaaside moodustumist ja lõikust paremas seisundis selleks, et immuunsüsteem saaks ravimi toel paremini oma tööd teha ning õppida vähirakke ka edaspidi paremini eristama. Kolmandik 21 patsiendist saigi kasvajast lahti juba enne operatsiooni.

Lisaks annab operatsioon pärast immunoteraapiat palju paremat infot sellest, kuidas ja kus uudne teraapia mõju avaldab, ning aitab täpsustada, millised on mõju individuaalsed erinevused. Sama head pilti ei saa biopsiat võttes. Võimalik, et taolist meetodit tasub rakendada ka teiste kasvajate puhul.

Allikad: The Mount Sinai Hospital, EurekAlert

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles