Alkohol, ketamiin ja seks

, ajakirjanik
Copy
Foto: Foto Alexander Belyaev, Norexy_art; Pixabay
  • Ketamiinist võib saada uus alkoholismiravim
  • Väike kogus alkoholi võib vahel vabastavalt mõjuda
  • Halvasti on siis, kui ilma alkoholita enam ei suuda

Kas pokaal veini aitab elada head ja rahuldustpakkuvamat seksuaalelu, pole päris üheselt selge. Küll aga on teada, et alkoholism mõjub seksuaalelule lõpuks ikka kehvasti. Alkoholismiraviks on nüüd aga olemas uus viis.

Väikest kogust alkoholi peetakse harilikult kontrolli ja ärevuse lõdvendajaks ning seksisoovi suurendajaks. Naistel suurendab see ka testosterooni hulka, mis võimendab iha – erinevalt meestest, kellel testosterooni hulk võib langeda. Ehk siis vahel võib väike kogus alkoholi õigel hetkel mõjuda hästi. Teisalt mõjutab alkohol vähegi suurema koguse puhul rahulolu seksiga ning seda paraku allapoole suunaga. Suurematele probleemidele nii sõltuvusega kui ka seksuaaleluga viitab olukord, kus te ilma alkoholita enam seksuaalelu elada ei suuda.

Alkoholismi ravi pole siiani kuigi edukas olnud, enamik alkohoolikuid jõuab pudeli manu tagasi väga kiiresti. Exeteri ülikoolis korraldati katse pea 100 alkohoolikuga, kes said lisaks psühhoteraapiale kas ketamiini või platseebot. Ketamiin on teatavasti hallutsinatsioone tekitav ja anesteesias kasutatav aine, mida siiani on pikka aega esitletud ohtliku narkoainena, kuid alles viimasel ajal ka kiiretoimelise depressiooniravimina ja isegi narkosõltuvusvastase ravimina.

Exeteri ülikoolis tehtud katse näitas, et enam kui 80% ketamiini saanud katsealustest suutis kuue kuu jooksul padujoomisesse mitte tagasi kukkuda.

Nagu oletada võis, olid ketamiini saanud katsealused (võrreldes platseeborühmaga) tunduvalt vähemate depressiooninähtudega ning ka nende maksanäitajad paranesid. Kuna depressiooni ravi ketamiiniga pole enam võõras ka Eestis ja alkoholism on ülisuure tervisekahju tekitaja, siis on lootust, et ravi võetakse kiiresti laialdasemalt kasutusele. Katses osalenud arstid ütlevad, et ei soovita iseseisvalt ja teadmata sisaldusega ainetega ketamiiniravi katsetada, sest tulemuse saavutamiseks on vaja kolme raviseanssi, madalaid, kuid täpseid doose, veenitilgutit ning õiget psühhoteraapiat enne ja pärast igat ketamiiniravi seanssi.

Allikad: University of Exeter, Front. Psychiatry, EurekAlert

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles