Levinud harjumus võib suurendada noorte vastuvõtlikkust koroonaviirusele

PM Tervis
Copy
Suitsetaja
Suitsetaja Foto: Shutterstock

USAs Mayo kliinikus tehtud uuringus selgitati Covid-19 kulu iseärasusi e-sigarettide kasutajatel ehk veipijatel, võrreldes mittesuitsetajatega.

Ajavahemikul märtsist 2020 kuni märtsini 2021 küsitleti haigusnähtude kohta 289 Covidisse nakatunut, kes olid regulaarsed veipijad, ja 1445 nendega samast soost ja vanuses Covidisse nakatunut, kes ei suitsetanud, vahendab Eesti arstide liidu ajaleht Eesti Arst.

Võrreldes mittesuitsetajatega esines veipijatel 5–10 protsendi võrra sagedamini ja väljendunumalt tüüpilisi Covid-19 sümptomeid: peavalu, lihasevalu, iiveldust, oksendamist, kõhulahtisust, lõhna- ja maitsetundlikkuse kadu, väsimust ja uimasust. Veipijad, kes suitsetasid ka sigarette, vajasid Covidisse haigestumise korral sagedamini intensiivravi.

Veipimine on enam populaarsust kogumas ka noorte hulgas. Kirjeldatud uuringu põhjal võib väita, et veipijatel on suurem risk põdeda haigust raskemini kui mittesuitsetajatel. Autorid hindavad selle erinevuse võimalikuks põhjuseks e-sigarettide auru epiteelrakkude ACE-2 pinnavalku aktiveerivat toimet, mis soodustab SARS-CoV-2 sisenemist hingamisteede rakkudesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles