Viljandi haigla mobiilne naistekliinik ootab naisi rinnakontrolli

BNS
Copy
Mammograafiabussis kontrollitakse võimalikku rinnavähki.
Mammograafiabussis kontrollitakse võimalikku rinnavähki. Foto: Erakogu

Viljandi haigla mobiilses naistekliinikus alustab esimesena tööd rinnakabinett, kuhu on oodatud igas vanuses naised, kes soovivad kontrollida rindu või kellel on rindadega seotud kaebused.

Bussis asuvas mobiilses rinnakabinetis teevad iseseisvaid vastuvõtte kogemustega ämmaemandad, teatas haigla pressiesindaja teisipäeval. Rinnakabinetti pääseb saatekirjata ja see võimaldab saada abi kiiremini.

«Pöörduma peaks kindlasti juhul, kui rinnas on tunda tükke, sõlmi, mügarikke või teisi muutusi. Vajadusel suunatakse patsient edasi lisauuringutele mammograafiabussi,» ütles rinnakabineti ämmaemand Anne-Liis Pärna.

«Rinnakabinet erineb mammograafiateenusest selle poolest, et rinnakabinetis võtab patsiendi vastu ämmaemand, kes küsib anamneesi ning kontrollib rindu, seejärel suunab ämmaemand näidustusel edasi mammograafiasse, kus tehakse rindadest juba täpsem uuring.»

Rinnakabineti ämmaemanda iseseisva vastuvõtule tulemiseks saatekirja vaja ei ole. Rinnakabinetti saab aega kinni panna Viljandi haigla üldregistratuuri numbril 434 3001 kella 8-16.

Visiiditasu ravikindlustatud naistele on viis eurot ning ravikindlustamata naistele 35 eurot. Vabade aegade olemasolul pääseb vastuvõtule ka elavas järjekorras.

Kes sel aastal sõeluuringu gruppi ei kuulu, saab saatekirja mammograafiaks rinnakabinetist Viljandi haiglas või bussist. Rinnakabinetis saab abi ja õpetust ka iseseisvaks rindade kontrolliks.

Viljandi haigla loodab, et rinnakabineti ja mammobussi koostöö annab Viljandimaa ning kogu Eesti naistele kindlustunde ning võimaldab avastada rinnavähki varajases staadiumis. Varakult avastatud rinnavähk on tervistatavalt ravitav.

Bussis on ka emakakaelavähi sõeluuringu võimalus.

Mobiilse naistekliiniku rinnakabineti esimene väljasõit on Saaremaale 30.-31. jaanuaril. Buss peatub Liiva Coop kaupluse juures 30. jaanuaril kella 10-18 ja Orissaare Coop kaupluse juures 31. jaanuaril, kella 9-17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles