AVASTUS ⟩ Koroonal on väike abiline veresoonkonna kahjustamiseks

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus ja ACE2 retseptorid. Illustratsioon.
Koroonaviirus ja ACE2 retseptorid. Illustratsioon. Foto: Shutterstock

Kuigi kopsurakud on olnud SARS-CoV-2 peamine sihtmärk, võib see nakatada ka endoteelirakke. Endoteelirakud on südame-veresoonkonna peamised koostisosad ja vaskulaarsüsteemi tüsistused on raske Covid-19 tunnuseks. Teadlased on tuvastanud tõenäolise põhjuse, miks koroonal on veresoonkonnas voli.

Angiotensiini konverteeriv ensüüm 2 (ACE2) retseptor on SARS-CoV-2 sisenemispunkt rakku. Bostoni ülikooli meditsiinikooli (BUSM) teadlased on nüüd tuvastanud rakuvälise vimentiini kui viiruse rakkudele kinnitumist soodustava teguri, mis hõlbustab SARS-CoV-2 sisenemist rakkudesse, vahendab Medical Xpress.

Vimentiin on struktuurne valk, mida esineb laialdaselt näiteks endoteelirakkudes. Teadlased tuvastasid, et see seondub SARS-CoV-2 ogavalguga ja hõlbustab nakatumist.

«Raske endoteeli kahjustus, veresoonte tromboos ja alveoolide (pisikesed õhukotid, mis on kopsudes) kapillaaride obstruktsioon on raske Covid-19 tavalised tunnused. Vimentiini tuvastamine viiruse peremeesorganismiga seondumist toetava tegurina võib anda uue ülevaate vaskulaarsüsteemi nakkusmehhanismist ja viia uudsete ravistrateegiate väljatöötamiseni,» ütles uuringu autor dr Nader Rahimi, BUSMi laborimeditsiini dotsent.

Samuti ilmnes, et vimentiini ammendumine vähendab oluliselt inimese endoteelirakkude nakatumist SARS-CoV-2ga. Seevastu vimentiini üleliigne esinemine suurendas oluliselt nakatumise määra. «Mis veelgi olulisem, nägime, et CR3022 antikeha pärssis vimentiini seondumist ogavalguga ja neutraliseeris SARS-CoV-2 sisenemise inimese rakkudesse,» selgitas Rahimi.

Leiud ilmuvad ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles