Moderna alustas omikroni vastu suunatud tõhustusdoosi kliinilisi katseid (2)

PM Tervis
Copy
Pfizer BioNTech ja Moderna koroonavaktsiinid.
Pfizer BioNTech ja Moderna koroonavaktsiinid. Foto: Shutterstock

Moderna teatas esimese osaleja vaktsineerimisest omikron-spetsiifilise tõhustusvaktsiini kandidaadiga.  

Kokku kaastatakse uuringusse 600 osalejat kahes grupis ja see viiakse läbi kuni 24 erinevas paigas USAs, andis Moderna teada pressiteates.

Lisaks avaldati andmed praeguste tõhustusdooside toime vastupidavuse kohta omrikrontüve suhtes ajakirjas The New England Journal of Medicine. Ehkki omikroni neutraliseerimine oli 29-ndal tõhustusdoosi manustamise järgsel päeval esinenud kõige kõrgema antikehade tasemega võrreldes vähenenud 6,3 korda, oli tase kõigil osalejatel tuvastatav. Omikronivastased neutraliseerivad antikehad vähenesid kiiremini kui algse viiruse (D614G) vastased antikehad, mis vähenesid sama perioodi vältel 2,3 korda.

«Omikronivastase antikeha püsivus kuus kuud pärast praegu heakskiidetud mRNA-1273 50 µg tõhustusdoosi julgustab meid. Kui arvestada aga pikaajalist ohtu, mida kujutab endast omikroni võime immuunsüsteemi vältida, arendame me välja oma omikron-spetsiifilist vaktsiini tõhustusdoosi ja meil on hea meel alustada uuringu II faasiga,» sõnas Moderna tegevjuht Stéphane Bancel. «Kaalume ka seda, kas kaasata omikron-spetsiifiline kandidaat oma multivalentse tõhustusdoosi programmi. Jagame oma andmeid ka edaspidi rahvaterviseasutustega, et aidata kaasa tõenduspõhiste otsuste tegemisele parimate tõhustusstrateegiate valimisel SARS-CoV-2 vastu.»

Omikron-spetsiifilise tõhustusdoosi uuring

Varasema uuringu laienduses hinnatakse omikron-spetsiifilise mRNA-1273.529 vaktsiini immunogeensust, ohutust ja reaktiivsust ühe tõhustusdoosina täiskasvanutel vanuses alates 18. eluaastast kahes grupis: isikud, kes olid varem saanud esmase kaheannuselise mRNA-1273 seeria, kusjuures nende teisest annusest oli möödas vähemalt kuus kuud (1. grupp), ja need, kes olid saanud mRNA-1273 esmase kaheannuselise seeria ja 50 µg tõhustusdoosi, kusjuures tõhustusdoos oli tehtud vähemalt kolm kuud varem (2. grupp). Osalejad mõlemas grupis saavad ühe mRNA-1273.529 tõhustusdoosi.

Tõhustusdoosi toime kestvus omikrontüve korral

Moderna on varem avaldanud esialgsed andmed neutraliseerivate antikehade taseme kohta omikrontüve vastu pärast ettevõtte tõhustusdoosi kandidaatide 50 µg ja 100 µg annuste manustamist. Praegu heakskiidetud 50 µg mRNA-1273 tõhustusdoos suurendas omikronivastase neutraliseerivate antikehade taset tõhustusdoosile eelnenud tasemetest ligikaudu 37 korda ja 100 µg mRNA-1273 annus suurendas antikehade taset tõhustusdoosile eelnenud tasemetest ligikaudu 83 korda.

Seitse kuud pärast teist annust ja enne kolmandat, tõhustusdoosi, tuvastati omikroni neutraliseerimine vaid 55 protsendil osalejatest. mRNA-1273 50 µg tõhustusdoos tõstis omikroni antikehatiitrit 20 korda kõrgemaks omikroni tipptiitritest pärast teist annust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles