Kas suudate kaalust alla võtta? Küsige oma mikroobidelt!

, ajakirjanik
Copy
Foto: Foto MART PRODUCTION, Pexels
  • Kaalulangusele aitavad kaasa mikroobid, kes hoolitsevad eelkõige enda kasvu eest
  • Neid baktereid on rohkem taimsemat või Vahemere dieeti pidavatel inimestel

​Sõltumata sellest, milline on teie kaal, asub kaalulanguse võti teie soolestikus elavate mikroobide käes. Mikrobioomi koostisest oleneb, kas ja kuipalju edu te kaalulangetamisel saavutate.

See uus info avab ukse diagnostilistele testidele, mis suudavad tuvastada need inimesed, kes oma eluviisi tervislikumaks muutmisega tõenäolisemalt kaalust alla võtavad ning sõeluda välja need, kes vajavad drastilisemaid muutusi lisaks eluviisi muudatustele. Ja muidugi on sellest kasu paremate probiootikumide loomisel.

Teadlased uurisid põhjalikult ühes terviseprogrammis osalenud 105 inimese seedekulgla mikroobe. Umbes pooled neist suutsid järjekindlalt kehakaalu langetada ja neil paranesid ka erinevad ainevahetuse- ja tervisenäitajad. Teised aga ei reageerinud programmile ning nende kaal jäi sisuliselt samaks. Mis neid inimesi eristas?

Kaalu kaotanud inimeste mikrobioomis kasvasid bakterid oluliselt paremini ja nende bakterite geenid soodustasid inimese söödud toitainete lagundamist nii, et sellest sünniks kasu eelkõige bakteritele endile ja seejärel alles inimesele kui peremehele. Võiks öelda, et bakterid tegid esimese valiku selgelt enda kasvu kasuks.

Neil inimestel aga, kelle kaal kuidagi langeda ei tahtnud, olid sellised bakterite kooslused, mis ise palju ei kasvanud, kuid tegid mitmesugused kiud- ja toitained inimese jaoks hästi ja kiiresti imenduvateks suhkruteks. Lisaks tekitasid sellised kaalukaotusele vastutöötavad mikrobioomid soolestikus sageli põletikulisema keskkonna.

“Meie uuringu tulemused viitavad faktile, et meie soolestiku mikrobioom on oluline filter tarbitava toidu ja meie vereringe vahel. Kaalulangus võib olla eriti raske, kui meie soolebakterid on aeglustunud kasvuga, lagundades samal ajal ka toitu energiarikasteks suhkruteks, mis jõuavad meie vereringesse enne, kui need mikrobioota abil orgaanilisteks hapeteks jõutakse muuta,” ütles uuringut juhtinud dr Christian Diener.

Teadlased leidsid spetsiifilisi baktereid – Prevotella ja teised Bacteroidetes hõimkonda kuuluvad bakterid – mis näivad olevat võimekamad komplekssete tärkliste ja kiudude lagunemissaaduste kasutamisel omaenda kasvu soodustamiseks. Tõenäoliselt vähendavad nood sedaviisi meie tarbitud kalorite kogust...

Neid baktereid on enam inimeste soolestikes, kes elavad rohkem taimsetele dieetidele keskenduvates piirkondades, aga ka Vahemere dieedi pidajate seas. Kui meie soolestiku mikroobid suudavad toidust eraldatud suhkruid tõhusalt muuta lühikese ahelaga rasvhapeteks ja/või jätta piltlikult öeldes rohkem võimalikke toitaineid meie kehale sobivateks ühenditeks lagundamata, siis aitab see meil kehakaalu langetada – koos eluviisi muutustega loomulikult.

Dotsent Sean Gibbons selgitas: “Mõistes, millised mikroobid ja ainevahetusprotsessid soolestiku mikrobioomis aitavad kaalulangust soodustada, saame hakata kavandama sihipäraseid prebiootilisi ja probiootilisi sekkumisi, mis võivad suruda kaalukaotusele vastutöötava mikrobioomi sarnasemaks kaalulangust lubavale mikrobioomile.”

Allikad: Terviseleht, Institute for Systems Biology (ISB)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles