WHO hoiatas pandeemiast tingitud meditsiinijäätmete eest (2)

Copy
Kummikindad
Kummikindad Foto: Mihkel Maripuu

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) hoiatas teisipäeval, et tohutu kogus jäätmeid, mida Covid-19 pandeemiaga tegelemine põhjustab, kujutab ohtu inimestele ja keskkonnale.

Kümned tuhanded tonnid meditsiinijäätmeid, mis pandeemiaga kaasnevad, avaldavad survet meditsiinijäätmete käitlemise süsteemile, osutati WHO raportis.

Täiendavad jäätmed ohustavad inimeste ja keskkonna tervist ning toovad välja pakilise vajaduse parandada jäätmemajanduse praktikaid, märkis terviseorganisatsioon.

Kui riigid tormasid kriisi lahendamiseks hankima isikukaitsevahendeid, ei pööratud küllalt tähelepanu sellele, kuidas tekkivatest jäätmetest ohutult ja kestlikult vabaneda, öeldi raportis.

Raportis vaadeldi 1,5 miljardit ühikut ehk umbes 87 000 tonni jagu isikukaitsevahendeid, mis hangiti märtsist 2020 kuni novembrini 2021 ja tarniti riikidele ÜRO programmide raames. See moodustab vaid murdosa kõigist kaitsevahenditest maailmas.

«On äärmiselt oluline varustada tervishoiutöötajad õigete isikukaitsevahenditega. Kuid on samuti oluline, et neid saaks kasutada turvaliselt, ümbritsevat keskkonda mõjutamata,» ütles WHO eriolukordade direktor Michael Ryan.

Lisaks on tarnitud üle 140 miljoni testimiskomplekti, mis võivad tekitada 2600 tonni plastprügi ja 731 000 liitrit keemiajäätmeid.

Umbes 97 protsenti testidest tekkivast plastprügist põletatakse, märgiti raportis.

Esimesed kaheksa miljardit koroonaviiruse vaktsiini tekitasid ka 144 000 tonni lisaprügi süstalde, süstlanõelte ja pakendite kujul.

WHO ei soovita vaktsiini manustamisel kinnaste kasutamist, kuid raportis nenditi, et see näib olevat tavaline praktika.

Kindad moodustavad mahult suurima osa meditsiinijäätmetest kõigi kaitsevahendite lõikes, mille ÜRO hankinud on, öeldi raportis.

WHO hoiatas ka, et meditsiinijäätmete haldus jättis soovida juba enne pandeemiast tingitud lisasurvet.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles