Teadlased tegid omikroni alamvariandi kohta olulise avastuse (3)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus.
Koroonaviirus. Foto: Shutterstock

Esmaspäeval avaldatud Taani uuringu kohaselt on kiiresti leviva omikrontüve alamvariant veelgi nakkavam kui algversioon, vahendab Medical Xpress.

Alamtüvi BA.2 tuvastati selle aasta alguses ja see on tõrjunud Taanis välja algse omikronvariandi, mida tuntakse BA.1 nime all.

Taani tervishoiuamet teatas avalduses, et BA.2-ga nakatunud inimesel on 39-protsendiline tõenäosus nakatada nädala jooksul keegi teine oma leibkonnas, võrreldes BA.1 puhul esineva 29-protsendilise riskiga.

Tervishoiuameti ja Taani ülikoolide uuringus osales 18 000 inimest ning seda viidi läbi 20. detsembrist 18. jaanuarini.

Dr Camilla Holten Moller ütles, et BA.2 nakatab vaktsineerimata inimesi tõenäolisemalt kui BA.1.

Ta lisas, et need, kes on täielikult vaktsineeritud, eriti tõhustusdoosiga kaitstud, saavad aga alamvariandi väiksema tõenäosusega.

Ühendkuningriigi seireandmete kohaselt võib vaktsineeritus, eriti kolmanda doosiga, kaitsta alamvariandist põhjustatava sümptomaatilise haigestumise vastu veidi paremini. Raske haigestumise vastu on vaktsiinid mõlema omikrontüve puhul 95 protsenti tõhusad.

Teadlased jälgivad endiselt alamvariandi edasikanduvust ja selle põhjustatud haiguse tõsidust, kuid rahvusvahelised andmed näitavad, et see võib kiiresti levida.

Taanist sai täna esimene Euroopa Liidu riik, mis kaotab rekordilisele juhtumite arvule vaatamata kõik koroonapiirangud, viidates kõrgele vaktsineerimismäärale ja omikroni kergemale kulule.

Algne omikrontüvi tuvastati esimest korda Lõuna-Aafrikas 2021. aasta novembris ja sellest on saanud maailmas domineeriv tüvi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles