Oxfordi teadlased tuvastasid olulise enneaegse surma riskiteguri

PM Tervis
Copy
Naeratava depressiooniga inimene võib kauaks varjuda maski taha.
Naeratava depressiooniga inimene võib kauaks varjuda maski taha. Foto: Shutterstock

Kaasuv psühhiaatriline haigus suurendab kroonilise kopsu- ja südamehaiguse ning diabeediga patsientide enneaegse surma riski, nendivad Ühendkuningriigi Oxfordi ülikooli teadlased. 

Teadlased koostasid analüüsi Rootsi riikliku haiguste andmebaasi põhjal, vahendab Eesti arstide liidu ajakiri Eesti Arst.

Analüüsiti 249 825 kroonilise kopsuhaigusega, 568 818 kroonilise südame-veresoonkonnahaigusega ning 255 579 diabeediga (kokku 1 074 825) patsiendi haiguse kulgu. Neist 25–32 protsendil oli elu jooksul diagnoositud mingi psühhiaatriline haigus.

Viie aasta möödudes kroonilise haiguse diagnoosimisest oli kogu uuritavas hulgas üldsuremus 7,4–10,8 protsenti, suitsiidi tagajärjel suri 0,3 protsenti. Kaasuva psühhiaatrilise haiguse diagnoosiga patsientide seas oli üldsuremus pea kaks korda suurem – 15,4–21,1 protsenti.

Võrreldes suremuse näitajat õdede-vendade hulgas, kel ei esinenud vaadeldud kroonilisi haigusi, ilmnes, et suremus oli kaasuva psühhiaatrilise haigusega õdede-vendade seas oluliselt suurem, kui neil, kel psüühikahäireid ei olnud. Näiteks oli suremus narkootikumide tarvitajatel 8,3–9,9 korda suurem, depressiooni diagnoosiga õel-vennal 5,3–7,4 korda suurem.

Uuringust ilmneb, et kaasuv psühhiaatriline haigus on vaadeldud krooniliste haiguste korral iseseisev, geneetilistest ja psühhosotsiaalsetest teguritest sõltumatu enneaegse surma riskitegur. Autorid rõhutavad vajadust pöörata enam tähelepanu krooniliste haigustega patsientide vaimsele tervisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles