AVASTUS Populaarses maitsetaimes sisalduv ühend takistab koroonat mitmeti

PM Tervis
Copy
Rosmariinioksakesed lisavad grillimisel ananassile ja nektariinile erilise maitsevarjundi. FOTO: Mikk Mägi
Rosmariinioksakesed lisavad grillimisel ananassile ja nektariinile erilise maitsevarjundi. FOTO: Mikk Mägi Foto: Mikk Mägi

Teadlased leidsid tõendeid, et kulinaarias kasutatavas rosmariinis sisalduv ühend võib olla kahe vintrauaga relv SARS-CoV-2 vastu.

Teadlased leidsid ajakirjas Antioxidants avaldatud artiklis kirjeldatud katsetes, et ühend karnosiinhape võib blokeerida SARS-CoV-2 välise ogavalgu ja retseptorvalgu ACE2 vahelist koostoimet. Retseptorvalku kasutab viirus nimelt rakkudesse sisenemiseks.

Teadlaste sõnul muutub ühend põletikulistes piirkondades aktiivseks oksüdatsiooniprotsessi käigus. Selle aktiivne vorm aga muudab ACE2 retseptorit ja seeläbi ei saa viirus sellega ühilduda ega rakku pääseda.

«Karnooshape on haiguse prekliinilistes mudelites patoloogiliselt aktiveeritud terapeutiline aine — normaalses olekus mitteaktiivne ja kahjutu, kuid muudetakse aktiivseks vormiks seal, kus see peab olema aktiivne,» ütleb Medical Xpressis uuringu vanemautor professor Stuart Lipton, kes keskendub neurodegeneratiivsete haiguste uurimisele.

USAs asuva Scripps uurimisinstituudi meeskond esitas ka tõendeid, et karnosiinhappel on laiem toime olulise põletikumehhanismi pärssimisel, mis on aktiivne nii raske Covid-19 kui ka muude haiguste, sealhulgas Alzheimeri tõve korral.

«Arvame, et karnosiinhapet või mõnda optimeeritud derivaati tasub uurida kui potentsiaalselt odavat, ohutut ja tõhusat ravi Covid-19 ja mõne muu põletikuga seotud häire korral,» ütleb Lipton.

2016. aasta uuringus näitasid Lipton ja tema kolleegid, et karnosiinhape aktiveerib põletikuvastase, antioksüdantide signaalülekande kaskaadi, mida nimetatakse Nrf2 rajaks, ja leidis tõendeid selle kohta, et see vähendab Alzheimeri tõvega sarnaseid sümptomeid haiguse hiiremudelites.

Uues uuringus kirjeldati edasisi uuringuid ühendi põletikuvastase toime kohta immuunrakkudele, mis põhjustavad põletikku Covid-19 ja Alzheimeri tõve korral. Uurijad vaatasid läbi ka teiste uurijate uuringuid, mis näitavad, et karnooshape pärsib põletikku teistes haigusmudelites.

Nad pakkusid välja, et sel võib olla kasulik mõju Covid-19 puhul täheldatud põletiku ja mõnel juhul Covid-järgse sündroomi puhul, mida tuntakse pika Covidina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles