Prantsusmaa võtab kasutusele Pfizeri koroonatableti

Copy
Pfizeri koroonaravim
Pfizeri koroonaravim Foto: Handout

Prantsusmaa hakkab sel nädalal pakkuma inimestele Pfizeri viirusevastast ravimit, mis on esimene Euroopa Liidus heakskiidetud tableti kujul ravim Covid-19 vastu.

Prantsusmaal on endiselt üks maailma kõrgemaid nakatumisnäitajaid elaniku kohta, kuid viirusega seotud intensiivravi olukord on leevenemas ja valitsus hakkas kolmapäeval leevendama omikrontüve tõttu kehtestatud piiranguid.

Vabas õhus pole maskikandmine enam kohustuslik, konsertidele ja spordiüritustele lubatakse taas suuri rahvamasse ja valitsuse käsk töötada kodust on tühistatud.

Prantsusmaa on saanud kätte esimesed 10 000 annust Pfizeri ravimit Paxlovid ja apteekidesse jõuab see reedel, teatas kolmapäeval tervishoiuministeerium, lisades, et riik on esimene, kes ravimit EL-is pakkuma hakkab.

Ravim on mõeldud täiskasvanutele, kellel on sümptomid, kuid kes ei vaja lisahapnikku ja kellel on kõrgem oht raskeloomulise haiguse kujunemiseks, märgib Euroopa Ravimiamet (EMA).

Ravimiamet soovitas läinud nädalal Paxlovidi kasutamine heaks kiita, kuna see võib aidata nakatunutel vältida raskeloomulist haigust ja haiglasse sattumist. Detsembris kiitsid selle kasutamise heaks ka USA ja Suurbritannia ravimiametid.

Varsti peaks heakskiidu saama ka teine viirusevastane tablett Merck. Mõlemat peetakse omikrontüve vastu tõhusaks, kuna see pole suunatud ogavalgu vastu, kus on suurem osa tüve murettekitavatest mutatsioonidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles