Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Selgus üllatav tegur, mis suurendab naistel südamehaiguste riski

Copy
Covid võib tõsta südamehaiguste riski.
Covid võib tõsta südamehaiguste riski. Foto: Shutterstock

Pandeemia ajal on sotsiaalne distantseerumine olnud üks vahend Covid-19 leviku vähendamiseks. Kuid uue uuringu andmed näitavad, et menopausijärgses eas naistel, kes kogevad palju sotsiaalset isolatsiooni ja üksindust, suureneb südamehaiguste risk.

Ajakirjas JAMA Network Open avaldatud uuringu tulemused näitavad, et sotsiaalne isolatsioon suurendas südame-veresoonkonna haiguste riski kaheksa protsendi võrra, üksindus viie protsendi võrra.

Kui naistel esines mõlema kõrget taset, tõusis nende risk 13-27 protsenti võrreldes naistega, kes teatasid minimaalsest sotsiaalsest isolatsioonist ja üksindusest, vahendab Medical Xpress.

«Oleme sotsiaalsed olendid. Praegusel Covid-19 ajal kogevad paljud inimesed sotsiaalset isolatsiooni ja üksindust, mis võib muutuda kroonilisteks seisunditeks,» ütles uuringu peamine autor Natalie Golaszewski, Herbert Wertheimi kooli järeldoktorant. «Oluline on paremini mõista nende kogemuste ägedat ja pikaajalist mõju südame-veresoonkonna tervisele ja üldisele heaolule.»

Oluline on see, et sotsiaalne eraldatus ja üksindus on kergelt korrelatsioonis. Sotsiaalselt eraldatud inimene ei ole aga alati üksildane ja vastupidi, üksindust kogev inimene ei pruugi olla sotsiaalselt isoleeritud.

«Sotsiaalne isolatsioon seisneb inimestest eemalolekus, näiteks on vähe võimalust teiste puudutamiseks, nägemiseks ja rääkimiseks. Üksindus on tunne, mida võivad kogeda isegi inimesed, kes on regulaarselt teistega kontaktis,» ütles vanemautor dr John Bellettiere.

Sotsiaalne eraldatus ja üksindus on rahvatervise probleem, kuna neid seostatakse terviseseisunditega, mis suurendavad südame-veresoonkonna haiguste riski, sealhulgas ülekaalulisus, suitsetamine, füüsiline passiivsus, kehv toitumine, kõrge vererõhk ja kolesteroolitase.

Tagasi üles