Kuidas ravida viiruslikku nohu?

Apotheka
Copy
Foto: Shutterstock

Nohu on külmetushaiguse esmane sümptom, mida enamasti põhjustavad erinevad rinoviirused. Eristatakse viiruslikku ja allergilist nohu, millest esimene on isetaanduv ja allergiline sõltub allergeenide olemasolust (tolmulestad, õietolm). Viirusliku nohu puhul on eritis ninast alguses vesine, hiljem sitkem ja paksem. Samuti on nohu korral nina veresooned laienenud, mis omakorda põhjustab turset ehk tavakeeli ninakinnisust. Apotheka apteeker Laura-Kristiina Valdson vastab enimlevinud küsimustele.

Kui kaua nohu kestab?

Viiruslik nohu taandub umbes nädala ajaga, kuid siiski tasub teada, kuidas sümptomeid leevendada. Pikale veninud nohu võib eelkõige lastel põhjustada muid haigusi, sh põskkoopa- või keskkõrvapõletikku. Kindlasti tasub lastel eelistada meresoola sisaldusega ninaspreisid (Quixx, Humer) või füsioloogilise lahusega (Unadose) nina loputada.

Kuidas sümptomeid leevendada?

Nohu sümptomeid vähendavad apteegis müüdavad ksülometasoliini (Xymelin, Otrivin) või oksümetasoliiniga ninaspreid ning pseudoefedriini (Sudafed) sisaldusega tabletid. Eelnimetatud toimeained ahendavad nina veresooni, mistõttu väheneb ninakinnisus ja eritis ninast. Eritist aitab vähendada ka ipratroopiumi nimeline toimeaine, mida võib kaaluda vesise nohu puhul. Sekreeti vedeldava toimega on apteegis müüdaval Viscoflu ninasprei.

Mida nende ravimite puhul silmas pidada?

Ninaspreide puhul tuleb meeles pidada, et neid ei tohi kasutada üle 7 päeva järjest, sest pidev kasutus tekitab ravimist põhjustatud nohu. Efektiivsus pika kasutuse korral väheneb ja nina limaskest harjub ravimi veresooni ahendava toimega. Suukaudsete nohuravimite (pseudoefedriin) kasutamine võib samas tõsta vererõhku ja kiirendada südamerütmi. Seetõttu on oluline kasutada ninakinnisuse vastaseid ravimeid lühiajaliselt.

Looduslik nohu ravi

Kergema nohu korral aitavad meresoolaga ninaspreid, millest hüpertoonilised on efektiivsemad. Nina limast puhastamiseks sobivad aga isotoonilised spreid. Loodusliku sisaldusega ravimitest aitavad nohu leevendada Sinupret tabletid või tilgad, mis on sekreeti vedeldava toimega. Kui soovida kohest leevendust, siis nina aitavad avada erinevad apteegis müüdavad ninasalvid (Rhinosol, Menthol & Eucalyptus salvid), mis sisaldavad hingamist kergendavaid eeterlikke õlisid.

Nohust põhjustatud kuiv nina

Nina limaskest võib pidevast nuuskamisest, kuivast õhust ja nohuravimites sisalduvatest säilitusainetest kahjustuda. Nina muutub kuivaks ja võivad tekkida valulikud koorikud. Apteegis on saadaval erinevaid nina limaskesta taastavaid õlisid (Coldastop, Gelositin) ja salve (Rinopanteina, Rhinosol, Tervix). Need sisaldavad nahka niisutavat õlikomponenti (astelpajuõli, oliiviõli jt), rasvakomponenti (mesilasvaha) ja/või limaskesta taastava toimega ainet (dekspantenool, Vitamiin A).

Kokkuvõttes on viirusliku nohu ravi lühiajaline ja peamiselt sümptomeid leevendav, vältimaks võimalike kõrvaltoimete teket. Nina limaskesta õigete vahenditega niisutades ei teki ka ebameeldivat ninakuivust.

Copy
Tagasi üles