Maailmas elab 33 miljonit vähihaigusega inimest

PM Tervis
Copy
4. veebruaril tähistatakse ülemaailmset vähipäeva.
4. veebruaril tähistatakse ülemaailmset vähipäeva. Foto: Shutterstock

Tähistades 4. veebruaril ülemaailmset vähipäeva tänab Eesti Vähiliit tublisid meditsiini- ja sotsiaaltöötajaid, teadlasi ja valitsusasutusi, kes Covid-pandeemia tingimustes on kõik väga vapralt tegutsenud.

Maailma vähipäev (World Cancer Day) toimub igal aastal 4. veebruaril ja on pühendatud vähivastasele võitlusele ja seda organiseerib The Union for International Cancer Control's (UICC), kuhu kuulub 1200 liiget 172 riigist. Eesti Vähiliit on UICC ametlik liige alates 1993. aastast ja lähtub oma tegevustes rahvusvahelistest põhimõtetest.

Maailmas elab täna 33 miljonit inimest vähihaigusega ja ligi 10 miljonit inimest sureb vähki igal aastal. Lähiaastateks prognoositakse vähihaigestumuse jätkuvat kasvu. Rahvusvaheline vähivastane liit UICC kutsub inimesi mõtlema, mida meie ühiskonnas saame või mida igaüks isiklikult saab ära teha seoses võitluses vähiga. Maailma vähipäeva moto on « Close the care gap» – «Tervem elu vähiga».

Vähiliidu hinnangul on oluline tõsta inimeste teadlikkust võimendades sõnumit, et vähki saab ennetada ja varakult avastada, mis aitaks oluliselt vähendada vähihaigestumust ja -suremust.

Eestis on valminud vähitõrje tegevuskava aastateks 2021–2030, mis on suunatud vähi süsteemsele ennetamisele, varasele diagnoosimisele ja ravi kättesaadavuse tagamisele. Suremuse vähendamine, patsientide elulemuse pikendamine ja elukvaliteedi parandamine on oluline ning seda saavutatakse kui riiklikul tasandil tegeletakse kõikide vähihaigust puudutavate aspektidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles