Vaata järele, kas sind oodatakse vähi sõeluuringule

PM Tervis
Copy
Haigekassa rahastusel viiakse Eesti täiskasvanud elanikkonna seas läbi rinna-, emakakaela- ja jämesoolevähi sõeluuringuid.
Haigekassa rahastusel viiakse Eesti täiskasvanud elanikkonna seas läbi rinna-, emakakaela- ja jämesoolevähi sõeluuringuid. Foto: Shutterstock

Alates 26. jaanuarist hakkasid apteekrid 2022. aastal sõeluuringute sihtgruppidesse kuuluvatele inimestele meelde tuletama, et nad on oodatud vähi sõeluuringutele.

Eestis viiakse alanud aastal täiskasvanud elanikkonnale, sealhulgas ravikindlustamata inimestele, haigekassa rahastusel läbi rinna-, emakakaela- ja jämesoolevähi sõeluuringuid. Apteekrid suunavad uuringutele ainult neid inimesi, kelle sünniaasta kuulub tänavusse sihtrühma.

«Sõeluuring on mõeldud eelkõige tervetele, kaebuste ja sümptomiteta inimestele,» selgitab Eesti Proviisorapteekide Liidu (EPAL) juht proviisor Ly Rootslane. «Eesmärk on kasvaja teket ennetada või varakult avastada, mis aitab alustada õigeaegset ravi, päästa elusid ning säilitada inimese elukvaliteeti.»

Vähi sõeluuringuid viib haigekassa läbi igal aastal, kuid paraku ei jõua info sellest kõigi sihtgrupi inimesteni või ununeb aasta alguses saadud uuringukutse igapäevaste toimetuste käigus. Ly Rootslase sõnul võiks uuringus osalejate arv olla märksa suurem ja siin saavadki inimeste teavitamisel oma panuse anda apteekrid.

«Riiklikud sõeluuringud täidavad oma eesmärki, kui uuringutes osaleb üle 70 protsendi sihtrühmast. Eestis on see protsent oluliselt väiksem ning Covid-19 levik on veelgi vähendanud sõeluuringutes osalejate arvu,» kommenteeris haigekassa avalike suhete ja tervise edenduse peaspetsialist Gerda Palts.

Sõeluuringute meeldetuletuse hõlbustamiseks on EPAL loonud apteekide infosüsteemi lahenduse, mis annab apteekrile märku, kui apteeki külastav inimene kuulub uuringu sihtrühma. Täpsemini saab apteeker teate, kui inimese isikukoodist lähtuvalt selgub, et patsiendi sünniaasta vastab mõne haigekassa sõeluuringu sihtrühmale.

«Juhul kui selgub, et inimene ei ole veel uuringus osalenud, annab apteeker talle tervisekassa koostatud infomaterjali ja julgustab uuringus osalema, sest varakult avastatud vähk on ravitav,» selgitas proviisor Ly Rootslane, kelle sõnul teevad apteekrid sellist teavitustööd apteekides juba teist aastat.

Gerda Paltsi sõnul on apteekide töö tänuväärne, sest paljud inimesed ei kasuta võimalust sõeluuringus osaleda. «Apteeke külastab Eestis iga päev tuhandeid inimesi ja loodame väga, et apteekrite panus tõstab sõeluuringutel osalejate arvu ja seeläbi elavad Eesti inimesed kauem,» ütles Palts.

Vaata, kas kuulud tänavusse sõeluuringute sihtaastakäiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles