Ajalugu teinud vene iluuisutaja põrus dopingukontrollis südameravimi tõttu

PM Tervis
Copy
Venemaa Olümpiakomitee 15-aastane iluuisutaja Kamila Valieva.
Venemaa Olümpiakomitee 15-aastane iluuisutaja Kamila Valieva. Foto: TOBY MELVILLE/Scanpix

7. veebruaril astus olümpiajääle 15-aastane Kamila Valieva, kes tegi iluuisutamises ajalugu, olles esimene naine, kes on teinud olümpiamängudel neljakordse hüppe. Noore imelapse lühi- ja vabakava tõstis Venemaa olümpiakomitee (ROC) meeskonna esimesele kohale, kuid sellele järgnes kahetsusväärne uudis, et noore naise dopinguproov osutus positiivseks.

Võistkondlik iluuisutamise medalite tseremoonia viibis pärast seda, kui Venemaa uisutaja proov osutus trimetasidiini suhtes positiivseks. Rahvusvaheline uisuliit ega Venemaa olümpiakomitee pole vastuseid jaganud. Valieva proovist leiti trimetasidiini, mis on tuntud ka kui TMZ. Tegemist on südameravimiga, mis on rahvusvahelistel spordialadel aastaid keelatud.

Ravim lisati 2014. aastal maailma antidopingu agentuuri keelatud ainete nimekirja. Tavaliselt määratakse imetasidiin stenokardia (südame verevoolu vähenemisest tingitud valu rinnus) raviks, kuid sellel on ka sportlik kasu. Ravim võib potentsiaalselt aidata sportlasel teha sooritust pikema aja jooksul kõrgema pulsisagedusega.

Eesti ravimiameti info kohaselt kirjutatakse trimetasidiin välja näidustatud stabiilse stenokardia sümptomaatiliseks lisaraviks täiskasvanud patsientidele, kellel stenokardiavastane ravi esmavaliku ravimitega on ebapiisav või patsient ravimit ei talu. Samuti on märgitud, et trimetasidiini ohutust ja efektiivsust alla 18-aastastel lastel ei ole tõestatud, sest selle kohta puuduvad andmed. 

Maailma antidopingu koodeksi reeglite kohaselt ei saa reeglite rikkumise ajal alla 16-aastast sportlase puhul ametlikult tuvastada, kas ta on dopinguvastases rikkumises süüdi. 

Kamila Valieva ajaloolist esinemist saab vaadata siit:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles