Teadlased leidsid viisi, mis aitab vältida püsti tõustes pearinglust

PM Tervis
Copy
Varases staadiumis südame-veresoonkonnahaigused ei pruugi anda tuntavaid sümptomeid. Siiski võivad nendele viidata väsimus, füüsilise jõudluse langus, hingeldus, rütmihäired (südamepekslemine, lisalöögid ehk ekstrasüstolid), pearinglus.
Varases staadiumis südame-veresoonkonnahaigused ei pruugi anda tuntavaid sümptomeid. Siiski võivad nendele viidata väsimus, füüsilise jõudluse langus, hingeldus, rütmihäired (südamepekslemine, lisalöögid ehk ekstrasüstolid), pearinglus. Foto: Shutterstock

Kanada teadlasrühma väikese valimiga uuring näitas, et teatud jalaliigutused võivad aidata tõhusalt leevendada seisundit, mis paneb inimestel tihtilugu püsti tõustes pea ringi käima, vahendab Novaator.

Kui inimene istuvast asendist püsti tõuseb, vallandub ka refleks, mille käigus lihaste liikumine avab järsult ka veresooned – see ja allapoole suunatud vere liikumine viivadki üheskoos vererõhu ajutiselt alla.

Töörühm oletas enda ja teiste varasemate tööde põhjal, et püstiasendi ülepinge all kannatavad inimesed saaksid ebamugavat tõusmist ära hoida. Neil tarvitseks selleks lihtsalt refleks varakult käivitada, pingutades tõustes oma alumisi jalalihaseid. Nii jääks vererõhu langus mõnevõrra tagasihoidlikumaks.

Ühel juhul kasutasid nad oma refleksiga seotud lihaseid juba varakult, alles istudes, tõstes põlvi 30 sekundi jooksul kordamööda üles. Teine meetod eeldas, et katseisikud tõusevad esmalt püsti ja pingutavad seejärel oma alajäsemeid. Selleks tuli neil seista jalad ristis ning pingutada samal ajal oma reisi ja istmikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles