UURING Vitamiin võib omada koroona põdemise raskuses rolli

PM Tervis
Copy
Köha
Köha Foto: Shutterstock

D-vitamiinil on immuunsüsteemi reguleeriv toime ja uuringutega on näidatud, et D-vitamiini defitsiit organismis raskendab autoimmuunhaiguste ja erinevate infektsioonide kulgu, kirjutab Eesti arstide liidu ajakiri Eesti Arst.

Iisraelis tehtud uuringus vaadeldi vere D-vitamiini taseme seost Covid-19 kulu raskuse ja suremusega. Vaatluse all oli 1176 täiskasvanud patsienti, kelle PCR-test SARS-CoV-2 viirusele oli positiivne. 253-l neist oli nakatumise-eelselt mõõdetud vitamiini D sisaldus veres.

Vaatlusalustest, kel D-vitamiini sisaldus veres oli 50 nmol/L või vähem (normaalseks loetakse vähemalt 75 nmol/L), oli 87,4 protsendil Covid-19 kulg raske, enamik neist vajas intensiivravi. Võrreldes patsientidega, kel D-vitamiini tase veres oli 100 nmol/L või enam, oli vere D-vitamiini madala sisaldusega patsientidel 14 korda sagedamini haiguse kulg raske või kriitiline.

Vere D-vitamiini sisaldusega 50 nmol/L või vähem patsientide rühmas oli suremus 25,6 protsenti, normipärase D-vitamiini sisaldusega patsientide rühmas 2,3 protsenti. Andmete analüüsil ei arvestatud patsientide iga, sugu ja kaasuvaid haigusi. Tuleb pidada silmas, et D-vitamiini puudus võib peegeldada ka teisi tervisega seotud vajakajäämisi ja probleeme, mis panustasid haiguse raskemasse kulgu.

Uuringu tulemused kinnitavad soovitust hoida vere D-vitamiini tase normi piires. See on autorite hinnangul täiendav võimalus leevendada Covid-19 kulgu eriti vanemaealistel, kel on suurem D-vitamiini defitsiidi kujunemise risk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles