Kuidas valentinipäeva kirgede möllus enda ja oma partneri ohutus tagada?

PM Tervis
Copy
Turvaline seks ei tähenda ainult kondoomi kasutamist.
Turvaline seks ei tähenda ainult kondoomi kasutamist. Foto: Shutterstock

Käes on valentini- ehk sõbrapäev, see on päev, kus peetakse meeles kallimaid, avaldatakse armastust ning veedetakse koos kirglikke hetki. Kirgede möllus ei tohiks aga ära unustada ka enda ja oma partneri ohutust, tuletab Südameapteegi farmatseut Helika Aigro meelde.

Turvaline seks ei tähenda ainult kondoomi kasutamist, vaid arukat ja ohutut käitumist laiemalt. See hõlmab soovimatu raseduse vältimist ning sugulisel teel levivate nakkuste ja HIV ennetamist. See tähendab armastust, hoolt ja austust enda ja oma partneri vastu.

Bakterid, viirused, seened või parasiidid on seksuaalsel teel levivad infektsioonid (näiteks herpes, tripper, B-hepatiit, HIV, süüfilis), mis võivad põhjustada inimestel erinevaid sümptomeid ja kaebuseid. Kondoom on ainus abivahend, mis kaitseb sugulisel teel levivate haiguste eest. Lisaks nakkuse ennetamisele, aitab kondoom vältida ka soovimatut rasedust.

Teised rasestumisvastaseid vahendeid on retseptiravimid ning neid määrab arst. Nende hulka kuuluvad antibeebipillid, minipillid, hormoonplaastrid, horomonaalsed tuperõngad, hormoonspiraalid ja implantaadid. Apteegis müügil olevatest käsimüügiravimitest võib leida ka vaginaalkreemi või -suposiidid. Need aitavad ära hoida soovimatut rasedust, kuid ei kaitse haiguste eest. Seega kondoomi kasutades saad seksist rõõmu tunda kaks korda suurema kindlustundega!

Apteekides on müügil ka hädaabi kontraseptiiv ehk SOS-pill juhuks, kui pill ununes võtmata, kondoom purunes vahekorra ajal või ei kasutatud kaitsevahendit üldse. SOS-pill tuleb võtta sisse nii kiiresti kui võimalik, kuid mitte hiljem kui 72 tundi peale kaitsmata vahekorda. SOS-pilli ei tohi kasutada regulaarset ning see ei asenda teisi rasedusvastaseid vahendeid ega hoia ära sugulisel teel levivaid haigusi!

Turvalise ja kirgliku valentinipäeva tagamiseks:

  • hoolitse selle eest, et sul oleks piisav varu kaitsevahendeid ja need oleksid kättesaadavas kohas;
  • väldi alkoholi ja narkootikumide tarbimist seksuaalvahekorra ajal, sest see võib vähendada sinu otsustus- ja vastutusvõimet;
  • kasuta kaitsevahendeid nii tupe-, suu- kui ka pärakuseksi ajal;
  • kui oled seksuaalselt aktiivne, käi regulaarselt testimas ja palu seda teha ka oma partneril.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles