Regulaarne valuvaigisti kasutamine võib olla levinud haiguse korral ohtlik

PM Tervis
Copy
Täiskasvanud inimese optimaalne vererõhk on 120/80 mm Hg.
Täiskasvanud inimese optimaalne vererõhk on 120/80 mm Hg. Foto: Shutterstock

Ühendkuningriigi Edinburghi ülikoolis tehtud juhuslikustatud uuringus selgitati regulaarse paratsetamooli kasutamise mõju kõrgvererõhktõvega patsientide arteriaalsele vererõhule.

On andmeid, et mittesteroidsed põletikuvastased ravimid tõstavad hüpertensiooniga haigete vererõhku, kirjutab Eesti arstide liidu ajakiri Eesti Arst. Vähe on andmeid paratsetamooli regulaarse kasutamise mõjust kõrgvererõhktõvega patsientidel.

Ühendkuningriigi uuringusse kaasati 103 patsienti, kel kõrgvererõhktõve ravi foonil oli vererõhk 150/95 mm Hg või vähem, või patsiendid, kelle vererõhuväärtused olid 135/85 mm Hg kuni 150/95 mm Hg ning kes ei kasutanud haiguse vastu ravimeid. Vaatlusalused jagati kas ravirühma, kellele manustati 14 päeva jooksul üks gramm paratsetamooli neli korda päevas, või platseeborühma, kellele manustati sama skeemi järgi platseebot. Vaatlusaluste vererõhku monitooriti 24 tunni jooksul jälgimisperioodi algul ja 14. päeval.

Andmete analüüsil ilmnes, et platseeboga võrreldes oli vaatlusperioodi lõpuks paratsetamooli kasutanud patsientide keskmine päevane süstoolne ehk ülemine vererõhk 4,7 mm Hg võrra ja diastoolne vererõhk 1,6 mm Hg võrra kõrgem. Paratsetamooli mõju vererõhuväärtustele ei sõltunud sellest, kas vaatlusalused said või ei saanud kõrgvererõhktõve ravi.

Autorite hinnangul suurendavad uurimisalustel registreeritud vererõhuväärtused kardiovaskulaarset riski. Kui kõrgvererõhktõvega patsientidele lisandub regulaarne ravi paratsetamooliga, tuleb uuringu läbiviijate sõnul hoolikalt jälgida nende vererõhuväärtusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles