Teadlastel on uus arusaam kofeiini kaitsvast mõjust südame-veresoonkonnale. Kanada teadurite meeskond avastas, kuidas kofeiin «suhtleb» rakkudega, mille tulemusel eemaldatakse vereringest kolesterooli.
Teadlaste suur avastus: armastatud jook aitab eemaldada verest kolesterooli
Tavaliselt tarbib täiskasvanu keskmiselt 400–600 mg kofeiini päevas – umbes kaks kuni kolm tassi kohvi. Mõned hiljutised populatsiooniuuringud on näidanud, et sellises koguses kofeiini tarbivatel kohvi- ja teejoojatel on vähenenud südame-veresoonkonna haigustesse suremise risk, kuid selle nähtuse biokeemiline seletus on jäänud lahtiseks.
Ajakirjas Nature Communications avaldatud uuringus avastasid teadlased, et kofeiin põhjustab kaskaadiefekti, mis lõppkokkuvõttes vähendab niinimetatud halva kolesterooli taset veres. Kõrge LDL-kolesterooli tase on seotud suurenenud südame-veresoonkonna haiguste riskiga.
Hamiltoni neeruuuringute keskuse teadlased leidsid, et kofeiini tarbimine oli seotud veres PCSK9 taseme langusega. PCSK9 on valk, mis vähendab maksa võimet töödelda liigset LDL-kolesterooli. PCSK9 puudumisel saab maksa pinnal asuvate LDL-retseptorite kaudu vereringest kiiresti eemaldada rohkem LDL-kolesterooli.
«Need leiud pakuvad nüüd alusmehhanismi, mille abil kofeiin ja selle derivaadid võivad vähendada PCSK9 taset veres ja seeläbi vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski,» ütles uuringut juhtinud Richard Austin, McMasteri ülikooli meditsiiniosakonna professor ülikooli pressiteates.
Täpsemalt, kofeiin ja selle erinevad vormid blokeerivad SREBP2-nimelise valgu aktivatsiooni, mis muidu suurendab PCSK9 esinemist maksas ja selle transporti vereringesse.
«Arvestades, et SREBP2 on seotud paljude kardiometaboolsete haigustega, nagu diabeet ja rasvmaksahaigus, võib nendel leidudel olla kaugeleulatuvad tagajärjed,» lisas Austin.
See molekulaarne doominoefekt sarnaneb varem kirjeldatud nähtusega. 2021. aastal avastas sama uurimisrühm, kuidas PCSK9 geeni haruldane geneetiline variant – see, mis vähendab PCSK9 eritumist maksast – viis selle variandi kandjate kolesteroolitaseme madalamale ja aitas pikendada nende eluiga.