Uuringus ilmnes, miks Covid-19 korral kopsud taastumise asemel armistuvad

PM Tervis
Copy
Röntgenpilt kopsudest
Röntgenpilt kopsudest Foto: Repro

Kopsurakkude uurijad on avastanud, et pärast kopsuhaigust või vigastust toimuv normaalne paranemisprotsess näib olevat ränga Covid-19 puhul mittetäielik. See võib anda alust uuteks ravimeetoditeks, vahendab Medical Xpress.

Patsientidel, kes jäävad ellu, kuid kel tekivad kopsudes armid, näib olevat paranemisprotsess jäädavalt peatunud, mis viib kroonilise fibrootilise kopsuhaiguseni. Leiud võivad viia uudsete ravimeetoditeni, mis soodustavad tervislikku taastumist, suurendades ellujäämist ja aidates vältida fibroosi, teatavad teadlased ajakirjas The American Journal of Pathology.

Kopsude alveolaarne epiteel koosneb kahte tüüpi rakkudest. 1. tüüpi alveolaarsed epiteelirakud (AEC1) on lamedad ja laiad ning katavad suurema osa alveolaarsest pinnast. Need mängivad barjääri terviklikkuses olulist rolli ja hõlbustavad tõhusat hapniku imendumist.

2. tüüpi alveolaarsed endoteelirakud (AEC2) on väikesed risttahukakujulised rakud, mis katavad ülejäänud pinna. Need aitavad kopsudel paisuda ja vedelikku eemaldada. AEC1 ja AEC2 on ägeda respiratoorse distressi sündroomi (ARDS) korral kahjustatud, seda nii Covid-19 kui muudel haigetel.

On teada, et hiirte kopsukahjustuse ajal vohab AEC2, mis lülitab välja enda tavapärase rakutsükli, et minna üleminekuseisundisse. AEC2 muutub nii lõpuks AEC1-ks, et parandada alveolaarset epiteeli. Idiopaatilise kopsufibroosiga (IPF) inimestel ei lahku AEC2 aga kunagi üleminekuseisundist ega muutub AEC1-ks, mis viib fibroosina tuntud armkoe tekkeni.

Uurijad võrdlesid Covid-19 või mitte-Covidiga seotud ARDSi tõttu haiglaravi vajanud ja surnud patsientide kopsukude idiopaatilise fibroosiga patsientide omaga.

Leiti, et ARDS varases staadiumis oli kopsudel ulatuslik epiteeli kahjustus, mille käigus ACE2 vohas ja sisenes üleminekuvormi. Üleminekurakud võtsid aeg-ajalt lameda AEC1 kuju, kuid neil esines harva selle elutegevust iseloomustavaid omadusi. Erinevalt IPFiga patsientidest ei olnud nendes kopsudes fibroosi veel välja kujunenud.

«Näib, et kopse parandavad tüvirakud suudavad alustada paranemisprotsessi ja omandada «ülemineku» või vahepealse seisundi,» selgitas juhtivuurija, kopsuarst Rachel L. Zemans. «Kuid nad ei ole kahjustatud rakke täielikult taastanud, põhjustades ägeda hingamispuudulikkuse.»

Uurijad arvavad avastusest lähtudes, et Covid-19 ellujäänutel, kelle kopsud tervenevad, taastavad üleminekurakud lõpuks kahjustatud rakud. Kuid ellujäänutel, kelle kopsud armistuvad, AEC1 ei taastu, vaid rakud on takerdunud üleminekuolekusse, mis võib kaasa tuua pikaajalise hingamiskahjustuse.

Teadlaste sõnul aitab avastus suunata tähelepanu uute ravimeetodite väljatöötamisele. Uuringu tulemused võivad olla ka kasulikud, et hinnata, kas praegu saadaval olevad kroonilise fibroosi ravimeetodid võivad osutuda kasulikuks pärast Covid-19 kopsukahjustuse tekkimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles