Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kuidas taastada lõhna- ja maitsemeelt pärast Covid-19 põdemist? (2)

Copy
Lõhnataju häirumine on koroonaviiruse sümptom.
Lõhnataju häirumine on koroonaviiruse sümptom. Foto: Shutterstock

Koroonaviirus mõjutab inimesi erinevalt – mõnel kulgeb haigus sümptomiteta, teist tabavad aga raskemad haigusnähud, mille tagajärjel võib kaduda ka lõhna- ja maitsemeel. Südameapteegi farmatseut Helika Aigro annab nõu, kuidas pärast koroonaviiruse põdemist lõhna- ja maitsemeele taastumisele kaasa aidata.

Koroonaviiruse peamisteks haigustunnusteks on peavalu, köha, palavik, hingamisraskused, kurguvalu, lihasvalu, väsimus, nõrkustunne ning maitsmis- ja lõhnameelte kadumine. Viimane on ühtlasi ka üks levinuimaid koroonaviiruse sümptomeid, mis esineb enamikel haigestunutel, ütleb Aigro. Meditsiiniliselt kutsutakse lõhnameele kadumist anosmiaks, mis on haistmisvõimetus ehk lõhnataju vähenemine või täielik puudumine.

«Haistmis- ja maitsemeele kadumise põhjuseks võib olla nii otsene viirusest tekitatud kahjustus, kui ka haistmisnärvi lähedal tekkiv turse, mis takistab lõhnamolekulidel haistmisnärvini jõudmist. Tavaliselt taastub patsiendi lõhna- ja maitsemeel ise pärast tervenemist, ent see ei pruugi alati nii olla,» nendib farmatseut.

Treeni meeli lõhnateraapia ja vürtsika toiduga

Lõhnataju taastamiseks on Aigro sõnul soovitatav meeli ergutada erinevate eeterlike õlidega. Heaks abivahendiks on difuuser, kuhu sisse saab tilgutada eeterlikku õli – see seguneb difuuserist väljuva auruga ning tekitab meeldiva aroomiga udu. Samuti tuleb kasuks soolalahusega nina loputamine.

«Kui haistmismeel on osaliselt taastunud, siis võib katsetada ka lõhnatreeningut – ent tuleb olla ettevaatlik, kuna kõik eeterlikud õlid ei sobi sissehingamiseks ja võivad hingamisteid ärritada!» toonitab Aigro.

Lõhnatreeningu puhul on soovitatav nuusutada kaks korda päevas vähemalt nelja erinevat aroomi ning vahetada lõhnasid iga 12 nädala tagant. «Kõige rohkem võib abi olla just inimesele tuttavatest või emotsionaalse seosega lõhnadest, nagu nelk, roos, sidrun, eukalüpt, vanill, jahvatatud kohv või parfüümid, mille nuusutamise ajal tuleks meenutada lõhnaga seonduvaid mälestusi ning öelda kõva häälega, mis lõhnaga on tegu,» soovitab farmatseut.

Kui kadunud on aga maitsemeel, siis tuleks toidu valmistamisel jälgida, et toitu üle ei soolataks. «See võib pikaajalisemal tarbimisel viia suuremate terviseprobleemideni. Maitsemeelte ergutamiseks soovitatakse katsetada erinevaid vürtsikaid toite, kuid sedagi mõistlikes kogustes. Kui lõhna- ja maitsemeele taju pole taastunud ka pärast tervenemist, tuleks pöörduda arsti juurde,» ütleb Aigro.

Tagasi üles