Kas stress võib tekitada südameinfarkti?

PM Tervis
Copy
Infarkt. Pilt on illustreeriv
Infarkt. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Inimestele, kes elavad stressirikast elu, on tõenäoliselt rohkem kui üks kord öeldud, et stress võib tappa. Kas see võib päriselt nii olla? Healthline pani kirja, kuidas annab märku krooniline stress ja millised võivad olla tagajärjed. 

Uuringute järgi põhjustab suurenenud psühholoogiline stress südame-veresoonkonna probleeme, sealhulgas kõrget vererõhku, infarkti või insulti. Seega on psühholoogiline stress palju ohtlikum, kui seni arvatud on. See on sama ohtlik kui teised infarkti riskifaktorid, nagu ülekaalulisus, suitsetamine, füüsiline passiivsus ja kõrge kolesterool.

Stress ei ole alati negatiivne, lühiajaline stress võib kehale isegi kasulik olla. See annab energiat projekti lõpetamiseks või tähtajast kinnipidamiseks. Lühiajaline stress võib parandada avalikku esinemist ja aidata teha õige otsus raskes või keerulises situatsioonis. 

Pikaajaline ehk krooniline stress võib olla tingitud pidevast murest töö, suhete, tervisliku seisundi või majanduslike asjaolude pärast. Krooniline stress ilmutab end närvilisuse, depressiooni ja ärevusena. Nendele võib lisanduda veel pinges lihased, madal energiatase, unetus, peavalud, seedeprobleemid jne. 

Krooniline stress tekitab tunde, et ohjad pole enam teie käes. Sageli esineb meeleolumuutusi. Stress käivitab võitle-või-põgene-režiimi isegi tavapärastes olukordades, nagu töötamine või auto juhtimine. Stressihormoonide suurenenud tase võib põhjustada soovimatuid terviseriske, nagu kõrge vererõhk, põletik, vähenenud verevool südamesse, suurem risk infarkti ja insuldi tekkeks jne. 

2021. aastal tehtud uuringus, kus osales ligi 900 inimest, vaadeldi südameinfarkti ja stressi vahelist seost. Tulemused näitasid, et stress oli suureks mõjuteguriks ja suurema stressikoormaga inimestel oli suurem tõenäosus lähiaastatel kogeda südameinfarkti kui neil inimestel, kes kroonilist stressi ei põdenud. 

Sama kinnitab ka varasem analüüs, kus osales enam kui 24 000 patsienti 52 riigist. See uuring näitas, et inimesed, kes kogesid uuringule eelneval aastal kõrget psühholoogilist stressi, oli uuringu viieaastase jälgimisperioodi jooksul kaks korda suurem tõenäosus saada südameinfarkt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles